Mégis kivégezték Lisa Montgomeryt

2021. január 13. – 08:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Washington Post szerint szerdára virradóra kivégezték azt az 52 éves amerikai nőt, akinek az ügye még az utolsó pillanatban is jogi útvesztőben volt: Lisa Montgomery órákkal a végrehajtás előtt kapott haladékot kedden, miután egy szövetségi bíró Indiana államban meghallgatást rendelt el az ügyében. A végső döntés a legfelsőbb bíróságé volt: semmissé nyilvánították a halasztást, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az igazságügyi minisztérium célja, a kivégzés végrehajtása elől.

Hatvannyolc év óta először végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban. A kivégzést méreginjekcióval hajtották végre.

Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban, miután a bíróság bűnösnek találta egy horrorfilmeket idéző gyilkosságért, amelynek áldozata egy várandós nő volt. Montgomery azért ölt, hogy elrabolja az áldozat még meg sem született gyerekét.

Nem voltak utolsó szavai

Az asszony agykárosodást szenvedett és súlyos mentális betegsége volt, ami az egész életét végigkísérő brutális bántalmazások következménye. (Erről és a gyilkosságról, amit elkövetett, itt írtunk részletesen.) A nyolcadik alkotmánykiegészítés megtiltja az olyan emberek kivégzését, akik, mint az ügyvédei szerint Montgomery, nem képesek felfogni, miért végzik ki őket. Az alacsonyabb szintű bíróság az utolsó órákban megadott haladékkal arra biztosított volna időt, hogy egy meghallgatáson próbálják tisztázni, így van-e vagy sem.

A kivégzés tanúi szerint az utolsó pillanatokban egy nő, aki a halálraítélt mellett állt, eltávolította Montgomery maszkját, és megkérdezte tőle, vannak-e utolsó szavai. Montgomery egyetlen nemmel válaszolt, nem mondott semmi mást, írja a BBC. Az ottani idő szerint hajnali 1 óra 31 perckor nyilvánították halottnak.

Az ügyvédje, Kelley Henry azt mondta utána: mindenki szégyellje magát, aki részt vett a kivégzésben, ami szerinte távol volt az igazságszolgáltatástól.

Montgomery kivégzését kívánták az áldozata családtagjai, barátjai, mondván olyan borzalmas dolgot tett, hogy a mentális állapotától függetlenül halált érdemel.

Még ketten követhetik a héten

Lisa Montgomery ügye azért került szövetségi szintre, mert a bűncselekmény elkövetése, a gyerekrablás során államhatárt lépett át. A szövetségi halálbüntetés létezése egészen a legutóbbi időkig jórészt feledésbe merült már az Egyesült Államokban, olyan sokáig nem hajtottak végre egyetlen ilyen ítéletet sem. 2020 nyara előtt az utolsó szövetségi kivégzés 2003-ban volt.

A halálbüntetés intézménye mellett teljes mellszélességgel kiálló Donald Trump elnöksége ebben is változást hozott. A szövetségi szintű kivégzésekről és a nyáron kezdődött kivégzési hullámról ebben a cikkünkben olvashat. Tavaly nyár óta Lisa Montgomery már a 11. ember volt, akin végrehajtották ilyen ítélet alapján a halálbüntetést.

Erre a hétre, a Trump-elnökség utolsó napjaira még két szövetségi halálraítélt kivégzését tűzték ki, január 14-re és 15-re. Ahogy Lisa Montgomery esetében történt, náluk is számítani lehet még változásokra, fordulatokra az utolsó pillanatokig. Jelen állás szerint mindkét kivégzést felfüggesztették, de az igazságügyi minisztérium megtámadta a bíróságon a felfüggesztéseket.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!