Órákkal a kivégzés előtt kapott haladékot a halálra ítélt amerikai nő

2021. január 12. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint kedd éjfélre volt kitűzve a kivégzése Lisa Montgomerynek, az egyetlen nőnek az Egyesült Államok szövetségi siralomházában. Kevesebb mint 24 órával a kitűzött időpont előtt bekövetkezett az újabb fordulat: Montgomeryt, aki egy várandós nő horrorfilmeket idéző meggyilkolásáért ítéltek halálra, nem fogják ezen a napon kivégezni, egy szövetségi bíró halasztást rendelt el.

A CNN szerint a bíró, James Hanlon a határozatában arra adott haladékot, hogy lehessen még egy meghallgatást tartani, a meghallgatás célja pedig az lesz, hogy eldöntsék, Montgomery megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy kivégezzék. A meghallgatás dátumát egyelőre nem tűzték ki.

Ez a fejlemény azt jelenti, hogy jó eséllyel meg fogják kímélni Montgomery életét, mert ha a meghallgatás után az az eredmény is születik, hogy kivégezhető, az amerikai elnök még mindig megkegyelmezhet neki, és a halasztás miatt ez a döntés már az új elnök, a halálbüntetés-ellenes Joe Biden kezében lesz.

Az 52 éves nőt méreginjekcióval végezték volna ki az Indiana állambeli Terre Haute szövetségi intézményében. Az ügyészség fellebbezést nyújtott be a halasztó határozat ellen.

Montgomery ügyvédje, Kelley Henry üdvözölte a döntés, mondván a bíróság helyesen döntött. Szerinte Montgomeryn jól látható volt, hogy jelenleg nincs megfelelő állapotban ahhoz, hogy kivégezzék. Az asszony agykárosodást szenvedett és súlyos mentális betegsége van, ami az egész életét végigkísérő brutális bántalmazások következménye. (Erről és a gyilkosságról, amit elkövetett, itt írtunk részletesen.) A nyolcadik alkotmánykiegészítés megtiltja az olyan emberek kivégzését, akik, mint az ügyvédei szerint Montgomery, nem képesek felfogni, miért végzik ki őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!