Mégis kivégezhetik a horrorfilmet idéző gyilkosságért elítélt amerikai nőt

2021. január 2. – 08:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban egyetlen női elítélt vár szövetségi halálbüntetésre. Lisa Montgomery december 8-ra kitűzött kivégzését azonban a koronavírus miatt korábban felfüggesztették, ezzel remény nyílt rá, hogy Joe Biden, a január 20-án hivatalba lépő elnök talán megkegyelmez neki. Egy friss bírosági döntés azonban felfüggesztette a kivégzés korábbi felfüggesztését. Így a rab, aki 2004-ben megfojtott egy terhes nőt és kivágta a hasából a nyolc hónapos magzatát, mégis a hóhér kezére kerülhet a napokban.

A koronavírus miatt rosszul vannak az ügyvédei, nem tudják ellátni a munkájukat, ezért elhalasztották egy amerikai halálraítélt, Lisa Montgomery december 8-ra kitűzött kivégzését, írtuk december elején. Montgomery 2004-ben megfojtott egy terhes nőt, kivágta a hasából a nyolc hónapos magzatát, magához vette, és mindenkinek azt hazudta, hogy az övé. Montgomery lenne évtizedek óta az első nő, akin szövetségi szinten kiszabott halálbüntetést hajtanak végre az Egyesült Államokban.

Lisa Montgomery a Federal Medical Centerben, a texasi Fort Worth-ben – Fotó: Reuters
Lisa Montgomery a Federal Medical Centerben, a texasi Fort Worth-ben – Fotó: Reuters

A gyilkosság, amelyért Lisa Montgomeryt halálra ítélték, egész Amerikát megrázta 2004-ben. Montgomery egy kutyákról szóló csetszobában ismerkedett meg 23 éves áldozatával, akit Bobbie Joe Stinnetnek hívtak. A két nő itt üzengetett egymásnak, és egyszer, még jóval a gyilkosság előtt, személyesen is találkoztak egy kutyás rendezvényen. 2004-ben a friss házas Stinnet várandós lett, decemberben 8 hónapos terhes volt már. Montgomery egy nap álnevet használva vevőnek adta ki magát, és azt hazudta neki, hogy kutyát szeretne vásárolni tőle. Stinnet megadta a lakcímét, és megbeszélték, hogy a vevő elmegy hozzá az állatért.

2004. december 16-án Montgomery elautózott Skidmore-ba a saját, Kansas állambeli otthonából. Becsöngetett Stinnethez, és miután a gyanútlan nő beengedte magához, a hátsó kertbe mentek a kutyákhoz. Montgomery itt támadt rá. Megfojtotta, aztán felvágta a halott hasát, és magához vette a magzatot. A rettenetes állapotban lévő holttestre az áldozat édesanyja talált rá.

Montgomeryt a fiktív néven küldött emaileken keresztül, a szolgáltató segítségével azonosították be a rendőrök, akik először csak figyelni kezdték a házát. Árulkodó volt az autója: pont úgy nézett ki, mint amilyet az egyik szomszéd Stinnet házánál látott. És a rendőrök tanúi lettek annak is, hogy egy újszülött van Montgomerynél.

Miután őrizetbe vették, bevallotta a gyilkosságot. A babát, aki a vele történtekhez képest csodálatos módon jó fizikai állapotban volt, odaadták az édesapjának, Zed Stinnetnek.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!