Egy jelentés szerint Kína erőszakkal szabályozza az ujgur születések számát

2021. június 7. – 14:44

frissítve

Egy jelentés szerint Kína erőszakkal szabályozza az ujgur születések számát
Egy nő gyerekkel a kezében sétál ujgúrok lakta területen a kínai Kashgar óvárosában 2017-ben – Fotó: Thomas Peter / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy német kutató friss elemzése szerint a kínai születésszabályozási politika miatt húsz éven belül 2,6–4,5 millióval csökkenhet a születések száma az ujgurok és más etnikai kisebbségek körében Hszincsiang déli részén, ami a régió előrevetített kisebbségi népességének akár egyharmadát is jelentheti, írja a Reuters. Hszincsiangban a hivatalos adatok szerint csak 2017 és 2019 között 48,7%-kal csökkent a születések száma.

A kínai kormány nem hozott nyilvánosságra semmilyen hivatalos célt az ujgurok és más etnikai kisebbségek arányának csökkentésére Hszincsiangban. A hivatalos születési adatok, a demográfiai előrejelzések és a kínai tudósok és tisztviselők által javasolt etnikai arányok elemzése alapján azonban a tanulmányt jegyző Adrian Zenz úgy becsüli, hogy Peking politikája a jelenlegi 8,4%-ról 25%-ra növelheti a han kínai lakosság arányát Hszincsiang déli részén, ahol eddig a muszlim vallású ujgurok voltak elsöprő többségben.

„Ez a cél csak akkor érhető el, ha azt teszik, amit eddig is tettek, vagyis drasztikusan visszaszorítják a (ujgur) születési arányokat” – mondta Zenz. Azokban a hszincsiangi megyékben, ahol az ujgurok a többségi etnikai csoport, a Zenz által összeállított hivatalos adatok szerint 2019-ben például 50,1%-kal csökkent a születési arányszám, szemben a többségi han etnikumú megyék 19,7%-os csökkenésével.

Peking a múlt héten jelentette be, hogy a kínai házaspárok kettő helyett már három gyermeket is vállalhatnak a közeljövőben. Azonban nagyon úgy fest, hogy az enyhítés nem fog vonatkozni a kisebbségekre, így például az ujgurokra.

Számos kutató és jogvédő csoport szerint az újonnan életbe léptetett szabályok most aránytalanul nagy mértékben érintik az iszlám kisebbségeket, akiket a születési kvóták túllépése miatt általában nem megbírságolják, mint a kínai állampolgárok többségét, hanem őrizetbe veszik őket.

Egy 2020-ban kiszivárgott kommunista párti nyilvántartásban, amelyről a Zenz is beszámolt, a dél-hszincsiangi Karakax megye egyik átnevelő táborában a listán részletezett 484 esetből 149 esetben a születési szabályok megsértése szerepelt az internálás okaként. Kína a listát „koholmánynak” nevezte.

Az etnikai kisebbségekre vonatkozó születési kvótákat 2017 óta szigorúan érvényesítik Hszincsiangban, többek között a házaspárok szétválasztásával, valamint a sterilizációs eljárások, méhen belüli eszközök (IUD) és abortuszok alkalmazásával – mondta a Reutersnek három ujgur lakos és egy egészségügyi tisztviselő Hszincsiangban.

Szakértők szerint Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen legalább egymillió ujgurt, kazahot, huit és egyéb kisebbségekhez tartozókat zártak politikai átnevelőtáborokba olyan, látszólag önkényes indokokkal, mint az imádkozás vagy a külföldre utazás. Kína azonban rendszeresen visszautasítja, hogy ilyen jellegű jogsértések történtek Hszincsiangban.

A kínai külügyminisztérium szerint Zenz ezekkel az adatokkal „félrevezeti” az embereket, és a Reuters kérdéseire válaszolva azt nyilatkozták, hogy „a kutató hazugságai cáfolatra sem érdemesek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!