Véget ér a kétgyermekes családpolitika Kínában

2021. május 31. – 10:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kínai Kommunista Párt feloldja a korlátozást, és engedélyezik, hogy a kínai állampolgárok három gyereket is vállalhassanak, írja a Bloomberg. Erről hétfőn döntött a párt Politikai Bizottsága a Xinhua hírügynökség szerint. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mikor lép életbe a határozat, azonban feltételezhetően legkésőbb öt éven belül.

A döntés mögött a születési ráta csökkenése és az elöregedő társadalom állhat, melyek miatt gazdasági nehézségek elé nézhet Kína. Az elmúlt öt évben ugyanis a születések száma rohamos csökkenésnek indult Kínában.

2016-ban még 17,9 millió gyerek született, 2020-ban azonban már csak 12 millió. Valójában 1987 óta nem volt olyan év, amikor jelentősen nőtt volna a születési ráta, akkor még több mint 25 millió kínai gyerek jött világra egy év alatt.

Kínában 1980-ban vezették be az egygyermekes családpolitikát, hogy kordában tartsák a 60-as években rohamos növekedésnek induló népességszámot. Nagyrészt ennek lett az eredménye, hogy a 80-as évek második felétől kezdve rohamos csökkenésnek indult az újonnan született kínai gyerekek száma.

Az egygyermekes családpolitika, illetve a növekvő életszínvonal azt eredményezte, hogy elkezdett elöregedni a kínai társadalom. Emiatt 2016-ban eltörölték az egygyermekes családpolitikát és engedélyezték, hogy a kínai családok két gyermeket is vállalhassanak, azonban ennek a döntésnek sem sikerült megállítania a népességnövekedés lassulását.

Ennek megfelelően a Bloomberg szerint, ha a következő években is folyatódnak a születési és halálozási trendek az 1,4 milliárd lakosú országban, akkor a lassú népességnövekedés népességcsökkenésbe fordulhat át még 2025 előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!