Kína nem hagyja annyiban a téli olimpia diplomáciai bojkottját

2021. december 7. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva


Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba kedden annak kapcsán, hogy Washington diplomáciai bojkottot jelentett be a kínai fővárosban jövő februárban sorra kerülő téli olimpiára, írja az MTI.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján elmondta: Kína határozott tiltakozását fejezte ki az Egyesült Államok felé a bojkott miatt, és amennyiben az amerikai fél kitart amellett, hogy politikai ügyet csináljon a pekingi téli olimpiából, úgy Peking komoly ellenlépéseket tesz.

A tervezett intézkedésekről részleteket nem közölt, de hangsúlyozta, hogy

az Egyesült Államok megfizet majd a helytelen lépésért.

Csao szerint Washington

  • ideológiai elfogultság,
  • hazugságok és
  • szóbeszédek

alapján próbálja megzavarni az olimpiai játékokat, a bojkottal azonban csupán saját, ártó szándékát teszi világossá, tovább rombolva saját hitelét.

Az USA azért hirdetett diplomáciai bojkottot a februári pekingi téli olimpiára, hogy így tiltakozzon a „Kínai Kommunista Párt jelenleg is folyó népirtó tevékenysége és emberiesség elleni tettei ellen, amik a muszlim kisebbségeket érik, valamint a Tajvant érő fenyegetések miatt” – mondta hétfőn Jen Psaki fehér házi sajtótitkár.

Washington mindazonáltal támogatásáról biztosította azokat az amerikai sportolókat, akik részt vesznek majd a játékokon. Az Egyesült Államokhoz csatlakozva kedden Új-Zéland is bejelentette, hogy nem küld diplomáciai képviselőket a jövő évi eseményre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!