Az USA félig bojkottálja a pekingi téli olimpiát, a Nemzetközi Tenisz Szövetség nem függeszti fel a kínai rendezésű tornákat

2021. december 06. – 22:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA diplomáciai bojkottot hirdetett a februári pekingi téli olimpiára – írja az Axios. Ezzel akarnak tiltakozni a „Kínai Kommunista Párt jelenleg is folyó népírtó tevékenysége és emberiesség elleni tettei ellen, amik a muszlim kisebbségeket érik, valamint a Tajvant érő fenyegetések miatt” – mondta Jen Psaki fehér házi sajtótitkár.

Nem akarják elvenni a keményen készülő sportolóktól a versenyeken való indulás lehetőségét, de diplomatákkal vagy hivatalos képviselőkkel nem kívánnak hozzájárulni az olimpiai és paralimpiai játékokhoz.

A Női Tenisz Világszövetség december elején bejelentette, hogy Peng Suaj eltűnése miatt törölnek minden tornát, 2022-ben egy versenyt sem fognak rendezni. A Nemzetközi Tenisz Szövetség nem tervez hasonló lépést, a BBC-nek azt mondták, hogy „nem akarnak egymilliárd embert megbüntetni”.

Az egyik legismertebb kínai sportolónő, a 35 éves Peng Suaj november elején arról írt a Weibo-oldalán, hogy az egyik legbefolyásosabb kínai politikus, a volt miniszterelnök-helyettes Csang Kao-li megerőszakolta őt. A bejegyzés alig fél óráig volt csak olvasható, utána eltűnt a kínai internetről. De nemcsak a poszt, hanem maga Peng Suaj is eltűnt, hetekig semmilyen életjelet nem adott magáról. A világ közvéleménye ekkor kezdett el aggódni a korábban párosban világelső és Grand Slam-bajnok teniszezőért.

Néhány hete Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke fél órán át beszélt videókapcsolaton keresztül Penggel. A februári pekingi téli olimpiára készülő NOB közleménye szerint a teniszező jelezte, hogy jól van, biztonságban van pekingi otthonában, de szeretné, ha tiszteletben tartanák a magánéletét, jelenleg a barátaival és a családjával töltené az idejét. Sokak szerint ez csak újabb kérdéseket vetett fel az ügyben.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom