BBC: Kína érzelemfelismerő gépekkel figyeli meg az ujgurokat

2021. május 26. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC tényfeltáró cikke szerint rengeteg kamera, okostelefon és újfajta mesterségesintelligencia-megoldások követik az ujgurok mindennapjait Kínában.

Kína legnyugatibb és legnagyobb tartománya, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület, itt lakik a mintegy 12 milliós muszlim vallású ujgur kisebbség. A kínai hatóságok hivatalosan minden vallási és etnikai csoportnak garantálják a politikai és társadalmi jogait, de a „legtöbb bajuk” mégis az ujgurokkal van.

Mindezt az ujgurok szempontjából önállóságuk fokozatos csorbítása, erőszakos rátelepítések és átnevelőtáborok révén teszi, Kína oldaláról pedig a terrorizmus elleni prevenció, elővigyázatosság indokolja a lépéseket.

A BBC friss riportja most új, a mesterséges intelligencia vívmányait is felhasználó megoldásokat mutatott be, például egy olyan, a rendőrőrsökön alkalmazott érzelemfelismerő megoldást, amely a hazugságvizsgálókhoz hasonlatos, az embereket kördiagrammá silányítja, és jelzi az ideges, a szorongó attitűdöket. Az ujgurokkal szemben más adatok gyűjtésével együtt tényleg olyan az élet, mint ahogyan azt George Orwell elképzelte.

Van olyan kapu, amely alatt elhaladva egy arcfelismerésre szolgáló kamerarendszerrel kerül kapcsolatba az állampolgár, de még egy rakás adatot gyűjtenek vagy terveznek gyűjteni az emberekről, ki tartózkodik egy adott lakásban, kinek az autóját tankolja meg az állampolgár, hol közlekedik. Minderre részben QR-kódos, részben az okostelefonba illesztett megoldások szolgálnak.

Mint a BBC írja, a tartomány állampolgárait napi felügyelet alatt tartják. A térségben működő átnevelési központokban becslések szerint több mint egymillió embert tartottak már fogva.

A lapot tájékoztató helyi aktivista szerint

„a kínai kormány az ujgurokat használja kísérleti alanyként különböző kísérletekhez, akárcsak a patkányokat a laboratóriumokban”.

Kína londoni nagykövetsége érdemben nem válaszolt a BBC, érzelemfelismerő szoftverekkel kapcsolatos kérdéseire, de ennyit jelzett

„Hszincsiang minden etnikai csoportjában teljes mértékben garantáltak a politikai, gazdasági és társadalmi jogai, valamint a szabad vallásgyakorlás.”

Sophie Richardson, a Human Rights Watch kínai igazgatója azonban megdöbbent az anyag láttán.

„Nem csak arról van szó, hogy az embereket kördiagramra redukálják, de gondoljunk bele, hogy milyen problémás eleve a módszertan, hiszen akit kényszerítenek, vallatnak, eleve óriási nyomás alatt van, érthetően ideges lesz, de ezt a rendszer a bűntudat jelzésének tekinti.”

Darren Byler, a Coloradói Egyetem kutatója szerint

„az ujguroknak rendszeresen DNS-mintákat kell szolgáltatniuk, digitális vizsgálatoknak vetik alá őket, és a legtöbbnek le kell töltenie egy kormányzati telefonos alkalmazást, amely adatokat gyűjt, beleértve a névjegyzékeket és az sms-eket. Aki pedig nem viszi magával az okostelefonját, azt őrizetbe is vehetik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!