Az USA nem importál többet ujgur kényszermunkával termelt paradicsomot és gyapotot Kínából

2021. január 14. – 19:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok közölte, hogy leállítja a paradicsom és gyapot importját északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről, mivel az amerikai vámügyi és határvédelmi hivatal (CBP) rendelete szerint fennáll annak gyanúja, hogy kényszermunka során állították elő azokat, jelentette az MTI.

A CBP állítja, hogy egy vizsgálat bizonyítékokat talált a kényszermunka alkalmazására, egyebek között adósrabszolgaságra, megfélemlítésre és fenyegetésekre, bérvisszatartásra, illetve az említett visszaélések miatti súlyos élet- és munkakörülményekre.

A friss rendelet utasítja az amerikai vámszolgálat munkatársait, hogy tartsák vissza az említett termékeket, köztük a ruházatokat, a textíliákat, a paradicsomszállítmányokat, illetve a paradicsomkonzerveket.

Az amerikai importtilalom előtt Nagy-Britannia is lépett a héten a modern rabszolgaság ellen egy tövrényszigorítással, aminek értlemében büntetik azokat vállalatokat, amelyek valamilyen módon kapcsolatba hozhatók a muszlim kisebbségek elleni jogsértésekkel Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

Ujgur munkások egy hszincsiang gyapotföldön – Fotó: Chen Jiansheng / ImagineChina / AFP
Ujgur munkások egy hszincsiang gyapotföldön – Fotó: Chen Jiansheng / ImagineChina / AFP

Szakértők szerint Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen legalább egymillió ujgurt, kazahot, huit és egyéb kisebbségekhez tartozókat zártak politikai átnevelőtáborokba olyan, látszólag önkényes indokokkal mint az imádkozás vagy külföldre utazás. Kína rendszeresen visszautasította, hogy ilyen jellegű jogsértések történtek Hszincsiangban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!