Az EU 1 milliárd eurós segélycsomagot nyújt Afganisztánnak, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát

2021. október 12. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU 1 milliárd eurós (kb. 350 milliárd forintnyi) segélycsomagot nyújt Afganisztánnak, „hogy elkerüljük a súlyos humanitárius és társadalmi-gazdasági összeomlást” – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedd délután.

Hétfőn az Egyesült Államok jelentette be, hogy humanitárius segélyt nyújt Afganisztánnak. De azt is bejelentették: nem ismerik el a tálibokat az ország vezetőinek. Amerikai részről azt tudatták, hogy közvetlenül az afgán népnek nyújtanak „tetemes” segítséget.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről pedig itt írtunk bővebben. Az afgán nők helyzetéről, valamint a tálib uralom várható hatásairól ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Munkatársunk, Földes András a helyszínre utazott, riportsorozatát itt olvashatják el:

Az MTI bővebb tudósítása szerint az egymilliárd eurós forrást nemcsak Afganisztán számára különíti el az EU, hanem a menekült afgánokat befogadó szomszédos országok sürgős szükségleteinek kielégítésére is.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a támogatást indokolja, hogy az afganisztáni társadalmi és gazdasági helyzet romlik, ami a tél közeledtével afgánok százezreinek mindennapjait fenyegeti, illetve az, hogy az augusztus második felében bejelentett, százmillió euró értékű humanitárius segítség önmagában nem lesz elegendő az esetleges éhínség elkerülésére.

De elmondták azt is: az Afganisztánnak szánt uniós fejlesztési támogatás folyósítása továbbra is várat magára, ahhoz ugyanis az EU-tagországok külügyminiszterei által elfogadott kritériumokat, köztük a befogadó kormányzás, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásának biztosítását teljesíteni kell.

Kövess minket Facebookon is!