Az Egyesült Államok humanitárius segélyt nyújt Afganisztánnak

2021. október 11. – 05:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy humanitárius segélyt nyújt Afganisztánnak, de nem ismeri el a tálibokat az ország vezetőinek – közölték vasárnap az országot augusztusban lerohanó vallási szélsőségesek. Amerikai részről azt tudatták, hogy közvetlenül az afgán népnek nyújtanak „tetemes” segítséget, írja az MTI.

Washington első alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a tálibokkal a katari Dohában azt követően, hogy csapatai végleg kivonultak az országból, és a szélsőséges fegyveresek átvették a hatalmat Afganisztánban.

Washington szerint őszinte és professzionális megbeszéléseket folytattak, de ez korántsem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok a tálib kormány elismerésére készül. Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy a tálibokat tetteik és nem szavaik alapján fogják megítélni. Szuhejl Sahín, a tálibok politikai szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy külügyminiszterük biztosította az Egyesült Államokat, hogy elkötelezettek amellett, hogy Afganisztánból ne indulhassanak terrortámadások más országok ellen.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni közös fellépésről viszont nem sikerült megállapodni. „A Daest önállóan is meg tudjuk fékezni” – hangoztatta Sahín a szervezet arab rövidítését használva. Az Iszlám Állam az amerikai kivonulás óta számos, afganisztáni terrortámadás elkövetőjeként jelentkezett, amelyekben több tucatnyian vesztették életüket.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!