Tálib szóvivő: Békét hoztunk Afganisztánnak, nem vagyunk terroristák

2021. szeptember 19. – 13:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi közösség segítségét és támogatását kérte Matiulláh Rúháni, Kunduz tartomány szóvivője vasárnap – írja az MTI. A segély befektetések, újjáépítési projektek formáját is öltheti, vagy érkezhet bármiféle humanitárius támogatás keretében, amelyet Afganisztán kormányának vagy állampolgárainak nyújtanak.

A tálibok augusztus 8-án foglalták el Kunduzt, majd augusztus 15-én harc nélkül bevonultak Kabulba, és átvették a hatalmat. Az utolsó amerikai katona augusztus végén hagyta el Afganisztánt, és ezzel véget ért a nemzetközi haderő csaknem húszéves missziója az ázsiai országban.

Rúháni bírálta a nemzetközi közösséget, mert az elmúlt húsz évben támogatta a radikálisok szerint korrupt kabuli kormányt, de felfüggesztette a segélyeket, amikor a tálibok jutottak hatalomra.

Úgy fogalmazott, a tálibok békét hoztak Afganisztánnak. „Nem vagyunk terroristák” – tette hozzá.

A szóvivő nem kommentálta a tálibok nőkkel szembeni politikáját. Ehelyett azt hangsúlyozta, hogy a radikálisok számára minden állampolgár egyaránt értékes, legyen szó nőkről vagy férfiakról.

Mindeközben Hamdulláh Namoni, Kabul ügyvivő polgármestere arról beszélt, a tálibok a város több női alkalmazottját is felszólították, hogy maradjanak otthon.

Csak azoknak engedték meg, hogy folytassák a munkát, akiket nem tudtak férfi dolgozókkal helyettesíteni.

Ilyenek voltak például a tervezési és mérnöki osztály nagy szaktudással bíró munkatársai, illetve a női nyilvános illemhelyek dolgozói. A polgármester azt mondta, egyelőre nem született végleges döntés a kabuli önkormányzat női munkatársainak ügyében, ám addig is megkapják a fizetésüket. A tálibok hatalomátvétele előtt a háromezer önkormányzati dolgozó mindössze egyharmada volt nő.

A korábbi nőügyi minisztériumot erény- és erkölcstelenségügyi minisztériummá nevezték át, a nőket pedig gyakorlatilag kitiltották a középfokú oktatásból. Az afganisztáni válság alaphelyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről pedig itt írtunk bővebben. Az afgán nők helyzetéről, valamint a tálib uralom várható hatásairól ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Az afganisztáni mindennapokról több helyszíni riportban is beszámoltunk az elmúlt napokban, ezeket itt, itt és itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!