Erényügyivé nevezték át a nőügyi minisztériumot a tálibok

2021. szeptember 18. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erény- és erkölcstelenségügyi minisztérium lett az új neve Afganisztánban a korábbi nőügyi minisztériumnak. Munkások pénteken le is cserélték a táblákat Kabulban, írja a Reuters. A minisztérium korábbi női dolgozói azt mondják: kizárták őket az épületből. Már hetek óta hiába próbáltak munkába járni, mindig hazaküldték őket, csütörtökön aztán a kaput be is zárták. Egyikük egy videóban arról beszélt: ő az egyetlen kenyérkereső a családjában, és most nem tudja, mégis mit tehetne, ha bezárják a minisztériumot.

Fotó: Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Fotó: Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Amikor a tálibok ezelőtt utoljára hatalomban voltak, 1996 és 2001 között, az erényügyi minisztérium afféle erkölcsrendészetként működött, amely kikényszerítette a saria törvények betartását, például az öltözködési szabályokat, és korbácsolással, nyilvános akasztással büntetett.

A tálibok szeptember 7-én közzétettek egy listát a kormányzati posztokról, ezek között szerepelt az erényügyi miniszteri tisztség, viszont nem volt nyoma nőügyi miniszter létezésének. Ugyanakkor hivatalosan nem jelentették be egyelőre a nőügyi minisztérium megszűnését. Egy magas rangú tálib vezető viszont közölte a héten, hogy nők nem dolgozhatnak majd férfiakkal együtt a minisztériumokban.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről pedig itt írtunk bővebben. Az afgán nők helyzetéről, valamint a tálib uralom várható hatásairól ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Munkatársunk, Földes András a helyszínre utazott, riportsorozatát itt olvashatják el:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!