Drónnal támadtak az amerikaiak, megölték Afganisztánban az Iszlám Állam egyik tagját, aki terrorakciók kitervelője volt

2021. augusztus 28. – 08:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hadsereg bejelentette szombaton, hogy visszavágott az Iszlám Államnak, és dróntámadásban megölte a terrorszervezet egyik olyan tagját Afganisztánban, aki terrorakciók kiterveléséért felelős. Az Iszlám Állam afganisztáni szervezete vállalta magára a kabuli reptérnél csütörtökön elkövetett robbantást, amelyben 170 afgán, három brit állampolgár és 13 amerikai katonai vesztette életét.

William Urban, az amerikai hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnokság (Centcom) szóvivője jelentette be, hogy Nangarhar tartományban hajtották végre a dróntámadást, az elsődleges adataik szerint a férfi meghalt, civil áldozatokról nem tudnak, írja a CNN. A Reuters forrásaitól úgy tudja, hogy a támadást egy, a közel-keleti térségből indított Reaper drónnal hajtották végre, amikor a férfi egy másik IS-taggal egy autóban ült, és mindketten meghaltak.

Az egyelőre hivatalosan nem derült ki, hogy a célszemélynek köze volt-e konkrétan a csütörtöki öngyilkos merénylethez. A Bloombergnek egy forrás arról beszélt, hogy a megölt dzsihadista jövőbeni terrorakciók kitervelésében volt érintett, de nem volt közvetlenül a kabuli repülőtérnél elkövetett merénylethez köthető.

Az MTI azt írta, hogy egy védelmi tisztségviselő az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, a dróncsapást Lloyd Austin védelmi miniszter rendelte el és Joe Biden elnök hagyta jóvá.

A csütörtöki merényletet órákkal azután követték el, hogy az amerikai, az ausztrál és a brit kormány is arra figyelmeztetett, hogy küszöbön áll egy terrortámadás a kabuli reptérnél, ahol az elmúlt két hétben 110 ezer embert, az országban tartózkodó külföldieket és a tálib szélsőségesek elől menekülő afgánokat evakuáltak.

A kabuli reptérről menekülőkkel felszálló katonai gép 2021. augusztus 27-én – Fotó: AFP
A kabuli reptérről menekülőkkel felszálló katonai gép 2021. augusztus 27-én – Fotó: AFP

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő szerint a merényletben használt robbanómellény több mint 11 kilogrammnyi robbanószert tartalmazott, ami körülbelül három-ötszöröse az öngyilkos merényleteknél használt robbanóanyagokénak.

A merénylet elkövetését az Iszlám Állam Afganisztánban megjelenő helyi franchise-szervezete (az angolul IS-K-ként említett Horaszán Tartomány) vállalta magára. Ebben a cikkünkben írtunk részletesen a szervezetről, bár „minden bombák anyjával” is őket próbálták kifüstölni évekkel ezelőtt, idén mégis újra 100 támadást tudtak elkövetni. Legtöbb harcosuk a Kabultól keletre lévő Nangarhar tartományban lehet, ahol a mostani dróncsapást is végrehajtották. Az Afganisztánban a hatalmat augusztus közepére megszerző, iszlamista tálibokkal is szemben álló csoport fenyegetése nem múlt el, sőt még fokozódhat is az evakuálás utolsó napjaiban.

A Washington Post közben arról írt, hogy az Amazon felhőszolgáltató platformja, az Amazon Web Services (AWS) lekapcsolta az Iszlám Állam propagandacsoportjának egyik oldalát. A lap szerint a szóban forgó csoport a Nidá-e-Hakk, amely (a Pakisztánban és Afganisztán egyes részein is beszélt) urdu nyelven osztott meg dzsihadista tartalmakat, köztük az IS afganisztáni szervezetének üzeneteit is idézte.

A légicsapás beváltotta Biden csütörtöki fogadalmát, amikor azt mondta, hogy a reptérnél elkövetett terrortámadás elkövetői nem tudnak majd elrejtőzni. „Le fogunk vadászni titeket, és fizetni fogtok ezért” – üzente. A Pentagon vezetői pénteken újságíróknak azt mondták, hogy felkészültek bármilyen megtorló akcióra, amelyet az elnök elrendel. „Jelenleg is vannak lehetőségeink” – mondta Hank Taylor vezérőrnagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságából.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője elmondta, Bident pénteken figyelmeztették újabb támadás veszélyére a következő napokban a kabuli repülőtérnél, mindazonáltal minden védelmi intézkedést megtesznek.

A legtöbb NATO-ország kimenekítési művelete – köztük a magyar is – már lezárult, a németek csütörtökön, a franciák pénteken végeztek. A brit és az amerikai művelet viszont még zajlik, és továbbra is ötezer amerikai katona felügyeli a repteret.

A BBC szerint tálib vezetők arról beszéltek, hogy már átvették a reptér egyes részeinek ellenőrzését, de ezt az amerikai erők tagadták. A Biden által korábban bejelentett és aztán többször is megerősített határidő augusztus 31., addig kell végezni az evakuálással, és az annak biztosítására beküldött katonák kijuttatásával is.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!