Már legalább 170 halottja van az afganisztáni terrortámadásnak

2021. augusztus 27. – 19:22

frissítve

Már legalább 170 halottja van az afganisztáni terrortámadásnak
Egy tálib katona a robbantás után a kabuli reptéren – Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már legalább 170 halottja és több mint kétszáz sebesültje van a csütörtöki kabuli robbantásnak, jelentette az afgán egészségügyi miniszter a CNN szerint. A robbantásban az Independent cikke alapján három brit állampolgár, két felnőtt és egy gyerek is életét vesztette, egy másik felnőtt, valamint egy brit családdal rendelkező ukrán gyerek megsérült.

A robbantás a kabuli repülőtér egyik bejáratánál történt csütörtökön, néhány órával azután, hogy a nyugati titkosszolgálatok figyelmeztettek a közvetlen terrorfenyegetésre. Bár korábban egy második robbantásról is voltak hírek, a Pentagon pénteken azt mondta, hogy csak egy volt.

Az amerikai hatóságok azonosították az öngyilkos merénylőket, akik az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai voltak. A merényletet az Iszlám Állam Afganisztánban megjelenő helyi franchise-szervezete (a Khorasan Tartomány Iszlám Állama – ISKP) követhette el. Egy öngyilkos merénylő – akit azonosítottak – robbanómellényt robbantott az afgánok és az amerikai erők között.

Napok óta tömegesen menekítenek ki embereket Afganisztánból Joe Biden amerikai elnök augusztus 31-i csapatkivonási határideje előtt. Miközben a legtöbb mentőakcióban részt vevő ország óvatosságra intett, és az evakuációs járatok leállításáról döntött, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a támadás ellenére is folytatja a civilek menekítését Kabulból, ahogy Emmanuel Macron francia elnök is az akció folytatásáról beszélt. A robbantások óta eltelt egy napban az Egyesült Államok legalább 12 ezer embert menekített már ki Kabulból.

A Pentagon pénteken megerősítette, hogy a terven nem változtattak, augusztus 31-ig teljesen kivonulnak az amerikai csapatok Afganisztánból. De a céljuk az, hogy az utolsó pillanatig menekítsék kifelé az embereket az országból. A Pentagon szóvivője ehhez azt is hozzátette, hogy az amerikai kormány 31-e után is megpróbál különböző utakat találni arra, hogy segítsenek kijutni az Afganisztánban maradt amerikaiaknak, ugyanúgy, mint ahogy ezt megteszik azokban az országokban is, ahol a katonaság nincs jelen.

Közben pénteken Joe Biden amerikai elnököt arra figyelmeztették, hogy valószínűsíthető egy újabb kabuli merénylet, mivel a következő napok lehetnek a legveszélyesebbek, ahogy még mindig több ezer embert menekítenek ki a kabuli reptérről, írja a CNN.

Barack Obama volt elnök pénteken közleményt adott ki, amiben azt írta, „összetört a szíve” a támadások miatt. „Elnökként semmi sem volt annyira fájdalmas, mint azokkal az amerikaiakkal gyászolni, akik szerettei a haza szolgálatában haltak meg”, és azok, akik Afganisztánban szolgáltak és meghaltak, hősök voltak.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Az azóta eltelt két hét alatt az Egyesült Államok és szövetségesei a történelem egyik legnagyobb légi evakuálását hajtották végre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!