A britek is befejezik a civilek evakuálását Kabulból

2021. augusztus 28. – 11:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton a britek is befejezik a civilek evakuálását Afganisztánból, jelentette be Nick Carter tábornok, a brit fegyveres erők vezetője. A védelmi minisztérium már nem regisztrál több kimenekítendő afgánt Kabulban. A civileket kihozó utolsó gépek után az eddig a műveletet biztosító nagyjából ezer brit katonát fogják kijuttatni a kabuli reptérről. (Frissítés: szombaton, magyar idő szerint fél háromkor felszállt az utolsó, kifejezetten csak civileket kihozó gép.)

A brit védelmi minisztérium pénteki közlése szerint augusztus 13. óta összesen 14 543 embert menekítettek ki Kabulból, írja a BBC. A tábornok azt mondta, hogy a művelet a körülményekhez képest jól haladt, noha több nehéz döntést kellett helyben meghozni, és szívszorító érzésnek nevezte, hogy nem tudtak mindenkit kijuttatni.

Azt mondta, „sok százan” vannak azok az afgánok, akik jogosultak lennének arra, hogy az Egyesült Királyságba vigyék őket, de mégis Afganisztánban maradnak. Vannak, akik nem akarták megkockáztatni, hogy a kabuli reptérhez induljanak vagy erre lehetőségük sem volt.

A kabuli reptéren az evakuálásban segítő brit katonák 2021. augusztus 23-án – Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS via AFP
A kabuli reptéren az evakuálásban segítő brit katonák 2021. augusztus 23-án – Fotó: EYEPRESS NEWS / EYEPRESS via AFP

Pénteken még úgy lehetett tudni, hogy 100-150 britet és 800-1100 afgánt nem tudtak kimenteni. Azonban a BBC szerint összesen még 8 ezer afgán jogosult arra, hogy az Egyesült Királyságba érkezzen azok közül, akik az elmúlt 20 évben segítettek a brit katonáknak vagy más okból veszélyben vannak, miután a tálibok átvették az uralmat Afganisztánban.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt ígérte, hogy mindent megtesznek az emberek kijuttatásért az evakuálás utolsó szakaszában is. Ő is beszélt azokról, akiket nem tudnak már kihozni, és megemlítette, hogy nem rajtuk múlt, hogy kedd maradt a végső kivonulási határidő. Johnson korábban azok között volt, akik megpróbálták meggyőzni Joe Bident arról, hogy augusztus 31. után is folytatódhasson az evakuálás, de az amerikai elnök végül, többek között biztonsági okokra, terrortámadások veszélyére hivatkozva tartotta magát az eredeti menetrendhez.

Az Iszlám Állam afganisztáni szervezete vállalta magára a kabuli reptérnél csütörtökön elkövetett robbantást, amelyben 170 afgán, két brit állampolgár, egy brit állampolgár gyermeke és 13 amerikai katonai vesztette életét. Az amerikai hadsereg bejelentette szombaton, hogy visszavágott az Iszlám Államnak, és dróntámadásban megölte a terrorszervezet egyik olyan tagját Afganisztánban, aki terrorakciók kiterveléséért felelős. Amerikai tisztviselők jelezték, hogy továbbra is fennáll újabb terrortámadások veszélye.

A legtöbb NATO-ország kimenekítési művelete – köztük a magyar is – már lezárult, a németek csütörtökön, a franciák pénteken végeztek. Luigi di Maio olasz külügyminiszter szombaton bejelentette, hogy Olaszország 5 ezer afgán állampolgárt menekített ki Kabulból, szerinte a legtöbbet az EU-s országok közül.

A németek összesen 5347 embert hoztak ki, köztük 500 németet. Azonban pénteken azt is jelezték, hogy még több száz német állampolgár van Afganisztánban, a német állam védelmére jogosult afgánok száma pedig meghaladja a tízezret. Angela Merkel kancellár azt mondta, a tálib vezetésével tárgyalva arra törekednek, hogy a katonai művelet után is kijuttathassanak embereket az ázsiai országból. Az amerikai diplomácia is utalt arra, hogy a keddi határidő után is mindent megtesznek majd azok kijuttatására, akik el akarnak jönni. Azonban egyelőre bizonytalan, hogy ez hogyan működhet majd.

Összesen több mint 110 ezer embert evakuáltak az elmúlt két hétben Afganisztánból. Arról itt írtunk részletesen, hogy mi vár azokra az afgánokra, akiknek sikerült kijutniuk a kabuli reptéren zajló mentőakció keretében.

A BBC szerint tálib vezetők arról beszéltek, hogy már átvették a reptér egyes részeinek ellenőrzését, de ezt az amerikai erők tagadták, továbbra is ötezer amerikai katona felügyeli a repteret. A Biden által korábban bejelentett és aztán többször is megerősített keddi határidőig kell végezni mindenkinek az evakuálással, és az annak biztosítására beküldött katonák kijuttatásával is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!