Afganisztán: Biden döntött, augusztus 31-ig tényleg kivonulnak az amerikai csapatok

2021. augusztus 24. – 19:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök a nemzetbiztonsági csapatával konzultálva úgy döntött, tartja magát az afganisztáni csapatkivonás eredeti, augusztus 31-i határidejéhez – írja a CNN egy magas rangú kormányzati tisztviselőre hivatkozva. A Reutersnek három forrás megerősítette ugyanazt azzal a kitétellel, hogy amennyiben a talibán hagyja, hogy az USA végigvigye a tervezett evakuációs műveleteit, marad a hónap végi kivonulás.

Frissítés: a 31-ig történő csapatkivonás szándékát a Fehér Ház sajtófőnöke is megerősítette kedd este. Mint mondta: az, hogy be tud-e fejeződni az evakuáció (ami a távozás előfeltétele) eddig a dátumig, attól függ, rendben folytatódik-e a koordináció a tálibokkal, amibe a reptérhez való szabad hozzáférés is beleértendő.

Biden amerikai idő szerint kedd reggel tárgyalt egy videókonferencia keretében a G7-országok vezetőivel. Miután többek között Boris Johnson brit miniszterelnök is halasztást javasolt, az előzetes várakozás az volt, hogy az online találkozón arra próbálják meg rávenni az USA-t a szövetségesei: nyújtsa el a kivonulási műveletet az Afganisztánban kialakult helyzet miatt. Ha volt is ilyen nyomásgyakorlás, a jelek szerint nem járt sikerrel, és marad az augusztus végi dátum. Az elnök a hírek szerint összesen 7 percen át beszélt a videóhívásban, nyilvánosan később kommentálja a fejleményeket.

A CNN forrása szerint Biden a döntést arra tekintettel hozta meg, hogy az amerikai csapatok hosszabb ott tartózkodása nagy biztonsági kockázattal járna.

Egyúttal készenléti terveket kért a Pentagontól arra az esetre, ha később mégis úgy döntene, hogy a katonáik maradjanak tovább az országban.

Az USA és más országok segítségével több tízezer ember hagyhatta már el Afganisztánt légi úton a kabuli reptérről, de a helyzet így is elkeserítő:

sok afgán állampolgár, aki a NATO-hadműveleteket segítette (és ezért a tálib hatalomátvétel után közvetlen életveszélyben van) a mai napig nem jutott ki az országból, és arra vár, hogy felférjen végre egy repülőgépre.

Erre azonban egyre kevesebb esélye van bárkinek, aki nem külföldi. Friss hír, hogy a tálibok keddtől már nem is engednek afgánokat a kabuli reptér területére – állítólag a reptéren kialakult káosz és tömegjelenetek miatt, de arról nincs hír, hogy esetleg a későbbiekben, szervezett keretek között folytatódhat-e azok kivándorlása, akik el akarnak menekülni. Magyarország 96 afgánt hozott ki, akik segítettek a magyar csapatoknak, de nem kapnak automatikusan menekültstátuszt.

Az evakuálást amerikai részről 6000 katona segíti. Az elmúlt napokban felgyorsult a mentési művelet, amelynek üteme amerikai részről mostanra már messze meghaladja a kormányzat kezdeti napi célkitűzéseit. A Fehér Ház kedden közölte, hogy az elmúlt 24 órában 37 amerikai katonai járattal 12 700 embert evakuáltak, a koalíciós járatokkal pedig 8900-at. A Pentagon hozzátette, hogy a hadsereg 45 percenként egy repülőgépre növelte a Kabulból induló gépek járatsűrűségét. Összességében a Fehér Ház szerint az amerikai erőfeszítések augusztus 14. óta mintegy 58 700 ember evakuálását tették lehetővé, július vége óta pedig 63 900-ét. A Pentagon szerint az elmúlt 24 órában mintegy 1000 afgán érkezett a Washington melletti Dulles Nemzetközi Repülőtérre.

A sűrűn közlekedő járatok ellenére Biden tanácsadói közül néhányan aggódtak az amerikai csapatok biztonsága miatt, szerintük fennáll a lehetősége annak, hogy az ISIS vagy a tálibok megtorolják azt, ha az USA tovább maradna, mint augusztus 31. A tálibok képviselői szerint ugyanis ez a korábbi megállapodás „egyértelmű megsértését” jelentené, és tettek is ezzel kapcsolatban fenyegető nyilatkozatokat. Az amerikai kormány továbbra is napi szinten folytat tárgyalásokat a tálibokkal a biztonsági kérdésekről, beleértve a hónap végi határidőt is. Bill Burns, a CIA igazgatója hétfőn Afganisztánba utazott, hogy találkozzon Abdul Gáni Baradarral, aki az ország következő vezetője is lehet.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről itt, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről itt írtunk bővebben. Az összes, témába vágó cikkünkért pedig kattintson ide.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!