Magyarország nem fogadja be automatikusan a kimenekített afgánokat

2021. augusztus 24. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nem kapott tartózkodási engedélyt az Afganisztánból kimenekített 96 afgán állampolgár – közölte a Belügyminisztérium a Népszavával. A lap cikke szerint a jelenleg Röszkén hatósági karanténban tartózkodó személyek kimenekítettek, de nem befogadottak; státuszuk az idegenrendészeti eljárástól függ, ez családonként és személyenként eltérő lehet.

A Népszava szerint kizárásos alapon az afgánok a korábbi röszkei tranzitzóna konténertáborában lehetnek. A tranzitzónát az EU bíróságának döntése nyomán a kormány kénytelen volt bezárni, de a megmaradó konténertábort továbbra is katonák őrizték.

Csütörtökön írtuk meg, hogy a kormány 173, Afganisztánból kimenekített embert hozott Budapestre, majd a Liszt Ferenc repülőtérről Röszkére vitték őket. „Valamennyien hatósági karanténba kerültek, teljes körű ellátásukról a magyar állam gondoskodik. Érkezésüket követően személyenként újabb hideg élelmiszercsomagot és a járványügyi helyzethez igazodó egészségügyi, higiéniai és tisztálkodási csomagot kaptak. Megkezdődött orvosi vizsgálatuk, az évszaknak megfelelő ruházattal történő ellátásuk szervezése, valamint az idegenrendészeti hatósági feladatok végrehajtásához szükséges adataik felvétele, ellenőrzése” – írta az MTI a BM közleménye nyomán.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Kossuth rádióban azt mondta, a kint lévő magyar katonák azon dolgoznak, hogy az országban lévő magyarokat és azokat az afgánokat, akik veszélyben lehetnek – amiatt, mert együttműködtek a honvédség kinti egységeivel az elmúlt 15-20 évben –, kimenekítsék az országból. De csakis őket, pontos lista alapján dolgoznak a magyar katonák, mert „nem akarunk bárkit beengedni”.

Lengyelország 750 embert menekített ki, akik menedékjogot kérhetnek

Lengyelország 750 embert menekített ki a tálibok által elfoglalt Afganisztánból, közülük száznál többen kedden érkeztek Varsóba – közölte Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes. A diplomata a lengyel közszolgálati hírtelevízióban elmondta: egyre kevesebb afgán jelentkezik azok közül, akik aktívan együttműködtek Lengyelország katonai és diplomáciai missziójával, írja az MTI.

Mindazonáltal még akadnak olyanok – családok, gyermekes asszonyok – akiket a lengyelek humanitárius okokból ki akarnak menekíteni. Jelenleg több tucat személy vár szállításra a kabuli repülőtéren, őket „sikerült a tömegből kihalászni”, de az afgán fővárosban fennálló helyzet egyre rosszabb – mondta Przydacz. Közölte: hamarosan dönteni kell a lengyel kimenekítési akció befejezéséről, tekintettel az abban részt vállók biztonságára.

A Lengyelországba evakuált afgánokat menekültközpontokba és szállodákba viszik, és a koronavírus-járvány elleni óvintézkedésként tíz napra karanténba helyezik őket. Humanitárius vízumokat, menedékjogot kérhetnek, és ha később úgy döntenek, továbbutazhatnak egy másik, biztonságos országba – közölték a lengyel hatóságok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!