A CIA igazgatója Kabulban találkozott az egyik legbefolyásosabb tálibbal

2021. augusztus 24. – 15:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns Kabulban találkozott Abdul Gáni Baradarral, az Afganisztánban a hatalmat átvevő szélsőséges iszlamista tálib mozgalom társalapítójával – jelentették amerikai hírforrások amerikai tisztségviselőkre hivatkozva kedden.

Az NBC beszámolója szerint Burns és Baradar hétfőn találkozott Kabulban, ez volt a legmagasabb szintű diplomáciai találkozó azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én átvették a hatalmat Afganisztánban, ahonnan a nyugati országok katonáinak a hónap végéig távozniuk kell, és zajlik az őket segítő afgánok és állampolgáraik kimenekítése.

Bidennek épp a napokban kell döntenie arról, hogy meghosszabbítja-e az amerikai csapatoknak az országból való kivonására vonatkozó határidőt. Ennek kapcsán az USA kulcsfontosságú szövetségesi közül egyre többen szorgalmazzák a folyamat lassítását.

A G7-csoport vezetői amerikai idő szerint kedd reggel ülnek össze online rendkívüli találkozó keretében, a várakozások szerint az amerikai elnökre itt további nyomás nehezedik majd az evakuálás meghosszabbítása érdekében.

A tálibok azonban figyelmeztettek, hogy bármilyen késedelem a „vörös vonal” átlépését jelenti, és következményekkel fenyegetik az Egyesült Államokat. Az NBC-nek névtelenül nyilatkozó két amerikai tisztviselő szerint félő, hogy ha Washington megpróbálja megváltoztatni a határidőt, a tálibok az amerikaiakra és más, még Afganisztánban tartózkodó külföldi állampolgárokra támadnak.

A helyzet már jelenleg is feszült, a talibán harcosai ellenőrzik a kabuli repülőtér környékét, és beszámolók szerint erőszakot alkalmaztak az arrafelé igyekvő tömegek megfékezésére

A CIA és a Fehér Ház nem kommentálta a találkozóról szóló híreket – írták hírügynökségek, megjegyezve, hogy Baradart lehetséges jövőbeni kormányfőként tartják számon, a Telexen itt írtunk róla részletesebben.

Az afganisztáni válság alaphelyzetéről itt, a váratlanul gyors tálib hatalomátvétel hátteréről itt írtunk bővebben. Az összes, témába vágó cikkünkért pedig kattintson ide.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!