Meghalt még egy orosz orvos, aki korábban Alekszej Navalnijt kezelte

2021. március 30. – 08:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Rusztam Agisev, az omszki kórház traumatológiai és ortopédiai osztályának vezetője. Idén ő a második olyan orosz orvos, aki aki azután halt meg, hogy korábban kezelte a novicsokkal megmérgezett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. A kórház keddi közleménye szerint a 63 éves Agisev, aki azután halt meg, hogy tavaly decemberben kapott sztrókot, amiből azóta nem épült fel, múlt pénteken életét vesztette. 2001 óta volt az omszki kórház osztályvezetője.

Február 4-én az 55 éves Szergej Maximisin halálhírét jelentette be az omszki kórház. Tavaly augusztusban mind Maximisin, mind Agisev kezelte Alekszej Navalnijt, aki novicsokmérgezés miatt eszméletét vesztette egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton. Navalnij életét azzal sikerült megmenteni, hogy a gép Omszkban megszakította az útját, a helyi kórházban pedig hamar kezelésbe vették. Később egy németországi klinikára szállították át, ahol több hónapnyi rehabilitáció után épült fel.

Navalnij idén januárban tért vissza Oroszországba, egy régebbi bírósági ügye miatt a moszkvai repülőtéren azonnal őrizetbe vették, majd nem sokkal később három és fél éves börtönbüntetésre ítélték. Navalnijt március 15-én szállították át a pokrovi börtönbe, amit az ellenzéki politikus „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett. Ügyvédje szerint az egészségi állapota egyre romlik, hátfájás és erős lábzsibbadás kínozza, lábra sem tud állni, emiatt egy börtönkórházba szállíthatták.

Navalnij belpolitikai jelentőségéről és arról, miért óvakodhat tőle a Kreml, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!