Szakemberekkel digitalizálja a magyar egyetemeket az Európai Bizottság

2021. március 2. – 21:14

frissítve

Szakemberekkel digitalizálja a magyar egyetemeket az Európai Bizottság
Elisa Ferreira, az Európai Bizottság kohézióért és reformokért felelős biztosa – Fotó: Lukasz Kobus / Európai Bizottság

Másolás

Vágólapra másolva

Csak idén 102,6 millió euróval, azaz közel 37 milliárd forinttal támogat az Európai Bizottság 226 projektet a Technikai Támogatási Eszköz (TSI) keretében, amiről kedden tartottak online sajtótájékoztatót. A TSI a 2017 óta működő Strukturális Reformokat Támogató Programot (SRSP) váltja fel, ami eddig több mint ezer reformprojektet valósított meg az Európai Unió tagállamaiban.

A Technikai Támogatási Eszközzel főleg közigazgatási reformokat, a zöld vagy digitális átmenet projektjeit, az uniós jog átültetését, vagy más, aktuális kihívásokra szabott projekteket finanszíroznak.

A következő hétéves költségvetési ciklusban összesen 864 millió eurót (átszámítva majdnem 315 milliárd forintot) szán az Európai Bizottság a TSI által támogatott programok megvalósítására, mondta Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztos. A projektek több mint 60 százaléka az uniós költségvetéssel együtt elfogadott helyreállítási alaphoz kapcsolódik, 30 százaléka az európai zöld New Deal klímavédelmi programjaihoz, 44 százaléka pedig a digitális átálláshoz.

Ferreira szerint a strukturális program kulcsfontosságú az Unió tagállamai számára, és szinte minden szektorban változást hozhat. „A reform persze nem maga a cél, hanem egy eszköz a környezet, az egészségügy, az oktatás és a szolgáltató szektor fellendítéséhez, és a fenntartható fejlődés megteremtéséhez” – mondta az uniós biztos, ehhez pedig országokon átívelő programokat is indítanak.

Itthon a felsőoktatást és az épület-korszerűsítést támogatják

Mit jelent ez konkrét programokra lebontva Magyarországon? Hazánkban például tíz nagyívű projekt valósulhat meg a támogatási eszköz segítségével a ma kiadott tájékoztató szerint. Többek között kiemelik a zöld közbeszerzések reformját, amivel az épületállomány felújítását gyorsítanák fel az Európai Bizottság által kijelölt szakemberek: felmérik az energia-megtakarítási potenciált, és ajánlásokat fogalmaznak meg a felújítások pénzügyi terveihez.

Szintén a kiemelt projektek között szerepel a felsőoktatás digitalizálása és egy minőségbiztosítási program kiépítése – utóbbit már a TSI elődje, az SRSP idején kezdték el kidolgozni az oktatási szervekkel és az egyetemekkel közösen. Ezt a munkát idén, az egyetemi rendszer átalakítási folyamatainak közepén folytatják majd itthon – amit egyébként a helyreállítási alapból 955 milliárd forinttal támogat meg az Európai Unió, erről itt írtunk bővebben.

Ezeken kívül a TSI keretében

  • egyszerűsítenék a munkaadók adóbevallási kötelezettségeit (ezt a projektet szintén már korábban elkezdték),
  • felmérnék a pénzügyi szektor kiberfenyegetettségét,
  • fejlesztenék a munkaügyi központok és az egészségügyi ellátás informatikai rendszerét,
  • megerősítenék a magyarországi vízfigyelési rendszert,
  • és segítenének a fenntartható fejlődés kormányzati stratégiájának kidolgozásában.

Az uniós tagállamok összes projektjét ebben a listában olvashatja, a magyarországi projektekről szóló angol nyelvű tájékoztatót pedig itt találja.

Minden programot Brüsszelből felügyelnek majd

A fenti programok csak az idei évre vonatkoznak, a jövő évi programokhoz pedig új kérelmeket kell benyújtania majd a tagállamoknak. Ezeket aztán együtt vizsgálják meg a tagállamok az Európai Bizottsággal, és együtt is állapodnak meg a támogatás részleteiről.

Ferreira szerint mivel a tagállamok „alapvető reformjairól van szó”, ezért az Európai Bizottság mindenben készségesen segíteni fogja a tagállamokat, legyen szó a programok adminisztrációjáról vagy kivitelezéséről.

„Egy kicsivel több időre lesz szükségünk, mire nagyban látni fogjuk azt, milyen hatással lesz a támogatási eszköz a tagállamokra, a polgárok és a cégek életére”

– mondta egy magasrangú uniós tisztviselő a Telexnek, de azt is hozzátette, legalább akkora változásokat jelenthetnek a most elindított projektek, mint amekkora változást hozott a koronavírus-járvány az életünkben.

„A TSI nem pénzt, hanem tudást visz az egyes tagállamokba, legyen szó a strukturális reformokról, vagy a helyreállítási tervek végrehajtásáról. Ezeket a programokat pedig nemcsak finanszírozza a Bizottság, de felelősséget is vállal értük – többek között ők szerződnek le az egyes szakértőkkel is” – mondta a tisztviselő, aki a Telexnek megerősítette, hogy a Magyarországon tervezett TSI-programokat is teljes egészében az Európai Bizottság felügyeli majd.

A következő hét évben egyébként összesen 42,5 milliárd euró (azaz 15 ezer milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás és mintegy 10 milliárd euró (azaz mintegy 3600 milliárd forint) kedvezményes kamatozású hitel érkezhet Magyarországra a hétéves uniós költségvetésből és a Next Generation EU nevű gazdasági helyreállítási alapból, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!