955 milliárd forintnyi felsőoktatási forrás elköltését készíti elő egy friss pályázat

2021. március 2. – 07:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ITM szerint a pályázat már a felsőoktatásnak szánt 1500 milliárd forintos uniós forrás leendő elköltését alapozza meg. Rettentő kevés idő volt pályázni.

Egész hétvégén dolgozhattak az egyetemek pályázati munkatársai, de valójában még így sem tűnik reálisnak, hogy valaki egy hét alatt komplex egyetemfejlesztési tervet készítsen elő. A rohammunka oka, hogy méretes pályázatot írt ki a felsőoktatási intézményeknek, így a modellváltó egyetemeknek is a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési, Innovációs Hivatal, vagyis az NKFIH.

Ez egy uniós forrás, amelyről itt olvasható felhívás. A „felsőoktatási intézmények infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformja” felhíváshoz kapcsolódó támogató szakmai vélemény kéréséhez című pályázat benyújtási határideje március 3. 14 óra. Február elég rövid hónap, és a pályázat csak február 25-én jelent meg, vagyis egy hét sem volt a beadás elkészítésére.

A felhívás indikatív keretösszege: 955 milliárd forint.
Indikatív minimum igényelhető támogatási összeg: 5 milliárd forint.
Indikatív maximum igényelhető támogatási összeg: 180 milliárd forint.

Hatéves komplex intézményfejlesztési tervet egy hét alatt az tud lerakni, akinek volt készen már strukturált intézményfejlesztési terve, előzetes közbeszerzési terv és hasonló finomságokkal.

Az összesen egy hét, cikkünk írása idején már csak szűk egy napban olyan anyagot kell összeállítani, amelyek ekkora összeg elköltésében segítenek majd döntést hozni, a források részben az átalakuló egyetemek (Corvinus, SZFE, közös agrár) már elhatározott nagyobb ívű megújulását támogathatják.

Az NKFIH oldalán a következő tájékoztatást találtuk a pályázatról:

  • Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére fontos mérföldkőhöz érkezett a gazdaság-újraindítási akcióterv több mint 1500 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztési forrásai felhasználása.
  • Az intézmények már elérhetik a tervezést elősegítő felhívást.
  • A 2021-ben induló pályázati lehetőségekkel a magyar felsőoktatás soha nem látott mértékű fejlesztés előtt áll.

Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerint a felsőoktatás korszerűsítésére, versenyképességének javítására mindeddig példátlan fejlesztési program indul Magyarországon. 2021 és 2026 között négyszer annyi forrás áll rendelkezésre a felsőoktatási intézmények számára, mint az előző uniós ciklusban.

A hivatal az első fázisban felsőoktatási projektterveket vár véleményezésre. A felhívás célja az intézményi felkészülés támogatása a 955 milliárd forintos indikatív keretösszegű pályázathoz, a fejlesztési javaslatok előzetes szakmai értékelésén keresztül. A támogató szakmai vélemény a majdani benyújtás előfeltétele.

A felsőoktatási intézmények fejlesztésére szánt 1509 milliárd forintból a tervek szerint

  • 955 milliárd forint jut a felsőoktatás infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformjának reform támogatására,
  • 382 milliárd forint a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozására,
  • 172 milliárd forint pedig a szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás képzéseinek megújítását és összhangjának megerősítését ösztönzi majd.

Frissítés: Közben megérkeztek a telex.hu kérdésire az NKFIH válaszai is:

„A felsőoktatási intézményeket nem érte váratlanul a felhívás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium az év eleje óta több egyeztetésen ismertette képviselőikkel a pályázási lehetőséget, annak céljait és elvárásait. A hivatal az első fázisban felsőoktatási projektterveket vár véleményezésre. A megjelent véleménykérési felhívás célja az intézményi felkészülés támogatása a 955 milliárd forintos indikatív keretösszegű pályázathoz, a fejlesztési javaslatok előzetes szakmai értékelésén keresztül. A tervezett beruházások esélyt teremtenek arra, hogy a gazdasági növekedés hajtóereje a következő évtizedben a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás legyen, Magyarország regionális tudásközponttá váljon.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!