Elfogadták az Unió következő hétéves, 1,8 billió eurós költségvetését

2020. december 16. – 20:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Unió következő hétéves, 2021 és 2027 közötti költségvetését, így a tagországok már jövő év elején hozzájuthatnak az uniós támogatásokhoz, írja az Euronews.

A szerdai ülésen elsöprő többséggel, 548 igen szavazattal, 81 ellenszavazat és 66 tartózkodás mellett fogadták el az 1,8 billió eurós csomagot. Az EP elnöke, David Sassoli történelmi költségvetésnek nevezte a mostanit, ami megalapozza a zöldebb és igazságosabb Európa jövőjét.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság ellensúlyozására létrehozzák a 800 milliárd eurós NextGenerationEU nevű alapot is. Ezt az összeget az Európai Unió közös, hosszútávú hitelfelvétellel teremti elő, amiből a tagországok mintegy 415 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást, illetve közel 385 milliárd euró hitelt kaphatnak. Magyarországnak 2023-ig ebből csaknem 8 milliárd eurónyi támogatás jár, és 10 milliárd eurónyi hitelfelvételre is lehetőséget ad.

A költségvetés elfogadását Magyarország és Lengyelország sokáig vétóval akadályozta az ahhoz csatolt jogállamisági rendelet miatt. Ám végül Németország, hosszas alkudozások után kompromisszumra jutott Orbán Viktorral és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke december 10-én jelentette be a megállapodás létrejöttét, amit most az EP-képviselők is jóváhagytak.

A megállapodásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen, de a német kompromisszumos javaslat lényege az a politikai nyilatkozat, amelyet kötelező jogi érvénnyel fűznek hozzá a jogállamisági rendelethez. Mint írtuk, mindenki győzelmet hirdetett, de senki sem győzedelmeskedett.

EP: A jogállamisági feltételrendszerre vonatkozó politikai nyilatkozat nem törvényerejű

Az EP elfogadta azt az állásfoglalását is, aminek a tervezetét már szerdán nyilvánosságra hozták (itt írtunk róla bővebben), és amivel kétségbe vonják a jogállamissági eljárást az Európai Bíróság jóváhagyásáig felfüggesztő tanácsi nyilatkozatot.

Az állásfoglalást 496 szavazattal, 134 ellenszavazattal és 65 tartózkodás mellett fogadta el az EP csütörtök reggel. Ebben hangsúlyozzák, hogy szerintük a Parlament és az Európai Tanács között létrejött megállapodás egyértelműen fogalmaz, a mechanizmus január elsejével életbe lép. Az Európai Tanács jogállamisági feltételrendszerre vonatkozó politikai nyilatkozatát feleslegesnek, nem törvényerejűnek tartják.

„Az Európai Tanács egyetlen politikai nyilatkozata sem tekinthető a jogszabályok értelmezésének”

– írták.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!