Magyarországnak 15 ezer milliárd forintos EU-s támogatás jár a következő hét évben

2020. december 18. – 20:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak 2028-ig 42,5 milliárd euró támogatás, és közel 10 milliárd euró kedvezményes hitel jár az Európai Unió következő hétéves költségvetése alapján. A mostani árfolyam szerint ez több mint 15 ezer milliárd forint. A 42,5 milliárd euróból 22,5 milliárd euró a kohéziós támogatás, amit nagyrészt pályázatokon és állami beruházásokon fognak elkölteni, írja a 444.

Pénteken az Európai Bizottság magyarországi képviselete online konferenciát szervezett arról, hogy mennyi pénz jár majd Magyarországnak, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, Ágostházy Szabolcs beszélt a pénz elköltésének tervezéséről.

Az egy főre jutó kohéziós támogatások alapján Magyarország kapja a negyedik legtöbb pénzt az EU-ban, az első három helyezett: Észtország, Szlovákia és Lettország, utánunk pedig Litvánia következik.

A Magyarországnak járó, vissza nem térítendő támogatás átlagosan a magyar GDP évi 4 százalékának felel meg, miközben az EU-nak befizetett összeg éppen csak eléri a GDP 1 százalékát, vagyis sokkal több forrás érkezik majd „Brüsszelből”, mint amennyit oda kell küldenünk.

Normál rend szerint ezekhez pénzekhez legalább fél, illetve egy évig még nem lehet hozzáférni, ám a magyar kormány nem vár addig. Ágostházy azt mondta, januárban, februárban és márciusban is kiírnak új EU-s pályázatokat, abban bízva, hogy a programokat az Európai Bizottság utólag jóvá hagyja, és addig a kormány a költségvetés terhére finanszírozza a rendszert.

Az EU-s pénzek elosztásának kormányzati felügyelete a 2018-as kormány megalakításakor a Palkovics László vezette ITM-hez került, de december elején Orbán Viktor úgy döntött, hogy ez visszakerül a Miniszterelnökséghez, vagyis Gulyás Gergelyhez. A témáért felelős Ágostházy októberig egyébként is Gulyás kabinetfőnöke volt, így januártól ismét Gulyás mellett dolgozik majd.

Az államtitkár elmondta, maga Palkovics kérte, hogy minisztériumát szabadítsák meg az EU-s pénzosztástól, mert szerinte a minisztériumok összehangolását intéző Miniszterelnökség ezt a feladatot jobban tudja kezelni.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!