Kiküldték a Maori Párt vezetőjét az új-zélandi parlamentből, mert nem volt hajlandó felvenni egy nyakkendőt

2021. február 9. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiküldték Rawiri Waititit, a Maori Párt egyik vezetőjét az új-zélandi parlamentből, mert nyakkendő nélkül próbált meg felszólalni – írja a BBC. A férfi képviselők csak akkor kérdezhetnek, ha nyakkendő van rajtuk, így Trevor Mallard házelnök nem adta meg Waititinek a szót.

„Ez nem a nyakkendőkről szól, hanem a kulturális identitásról, haver”

– mondta a teremből kivonuló képviselő.

Waititi gyarmatosítók akasztófaköteleként utal a nyakkendőkre, és inkább egy zöldkő nyakéket viselt. Lelkiismeretlennek nevezte a házelnök hozzáállását, mert szerinte maori üzleti öltözékben volt. Mallard először csak megállította a képviselőt a kérdése feltevésében, majd miután Waititi tovább folytatta, kiküldte a teremből. Nem ez az első, hogy a házelnök és a képviselő összeszólalkoztak a nyakkendők miatt, tavaly év végén hasonló eset történt.

„Vegyék le az akasztófakötelet a nyakamról, hogy énekelhessem dalomat”

– mondta Waititi első parlamenti felszólalásakor.

Mallard azt állítja, hogy támogatná a szabály eltörlését, de miután több képviselővel is beszélt az ügyről, úgy döntött, hogy inkább megtartja. Jacinda Ardern miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy nem bánja, ha valaki tiltakozik a nyakkendőviselés ellen, de szerinte most van néhány fontosabb dolog, ami nagyobb figyelmet érdemelne.

„Nem hiszem, hogy az új-zélandiakat érdekelnék a nyakkendők”

– mondta a kormányfő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!