Trump kijött a kórházból, de még nincs kint a vízből

2020. október 6. – 11:28

frissítve

Trump kijött a kórházból, de még nincs kint a vízből

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenki azt találgatja, hogy van a koronavírussal diagnosztizált Donald Trump amerikai elnök. Trumpot pénteken kórházba szállították, számos kísérleti kezelést kapott, hétfőn viszont már visszatért a Fehér Házba. Orvosa a hét elején arról beszélt, hogy az elnök állapota javul, de még nincs kint a vízből, ennek ellenére Trump próbál erőt mutatni kifelé. Csakhogy az amerikai sajtóban megjelenő források szerint rosszabb állapotban lehetett, mint amit nyilvánosan kommunikáltak orvosai, és a Fehér Házban is folytatódik a kezelése.

Amióta kiderült, hogy Donald Trump is megfertőződött a koronavírussal, egyetlen dolog foglalkoztatja az amerikaiakat és tulajdonképpen az egész világot: hogy van az elnök?

Akárki akármit is gondol Trumpról és a karmáról, abban azért egyetérthet, hogy jó lenne legalább erre a kérdésre egyértelmű választ kapni. Arról itt írtunk részletesen, hogy mennyi bizonytalanságot vet ez fel a november 3-i elnökválasztás előtt, de nem amerikai szemmel leginkább amiatt fontos, mert az amerikai elnök a világ messze legnagyobb és legtöbb konfliktusban lekötött fegyveres erejének a főparancsnoka, akinek döntésképességén vagy döntésképtelenségén háborúk múlhatnak – ezt maga Trump is megmutatta az Észak-Koreával, de még inkább az Iránnal vívott idegek harcában.

A várakozások ellenére a Nagy Kérdésre kedden is csak annyit lehetett válaszolni: valószínűleg elég jól.

Ugyanis annak ellenére, hogy a közvéleményt valóságos orvossereg próbálja biztosítani az elnök állapotának javulásáról, és Trump magyar idő szerint kedd hajnalban, három nap kórházi ápolás után, Twitter-fanfárok közepette elhagyta a kórházat, a minden részletet árgus szemekkel vizslató amerikai média az elnök állapotáról szóló értesülésekben egy sor aggasztó ellentmondásra és elhallgatásra mutatott rá. A kincstári optimizmust maga Sean Conley, az elnök orvosa is elismerte, mondván, ő csak „az orvosi stáb, az elnök pozitív hangulatát próbálta visszaadni”, a hétfő esti hazamenetelről pedig kétértelműen azt nyilatkozta, hogy „az elnök még nincs kint a vízből”. Az elnök kezelése a Fehér Házban folytatódik.

(A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja!)

Mi az, amit hivatalos forrásokból tudni lehet?

Az elnök helyi idő szerint csütörtök éjjel jelentette be, hogy feleségének, Melania Trumpnak és neki is pozitív lett a koronavírustesztje, és orvosa szerint „elővigyázatosságból” pénteken az amerikai elnökök kezeléséért hagyományosan felelős Walter Reed katonai kórházba vitték át. Később viszont kabinetfőnöke, Mark Meadows már azzal magyarázta a lépést, hogy láza volt és hirtelen leesett a véroxigénszintje. Péntek délután bejelentették, hogy kísérleti fázisban lévő eljárásoknak is alávetették, mint például az antitestkúra és a májusban különengedélyt kapott remdesvir gyógyszer. Szombaton Conley egy népes orvoscsapat élén bejelentette, hogy az elnöknek már egy napja nincs láza, vasárnap pedig már arról beszélt, hogy akár hétfőn elhagyhatja a kórházat. Ez meg is történt.

A jó hírekkel a Fehér Ház kommunikációs csapata sem maradt adós: szombaton megjelent egy fotósorozat, ahol Trump elmélyülten dolgozik a kórházban, vasárnap videóban köszönte meg a támogatást az embereknek, a külföldi vezetőknek és Istennek, és még aznap kiugrott egy kis limuzintúrára a kórházból, hogy erőt mutathasson a kórház előtt neki szorító tömegnek.

A Trumpot kezelő orvoscsapat sajtótájékoztatója 2020 október 5-én.Fotó: Jonathan Ernst / Reuters
A Trumpot kezelő orvoscsapat sajtótájékoztatója 2020 október 5-én.Fotó: Jonathan Ernst / Reuters

A sajtót elárasztották az olyan republikánus politikusok nyilatkozatai, akiket telefonon biztosított az elnök, hogy mennyire jól van. Rudy Giuliani egykori New York-i polgármesternek, újabban Trump ügyvédi csapatának hajmeresztő húzásokra hajlamos vezetőjének például állítólag azt mondta: „Úgy érzem magam, hogy akár most is hazamehetnék, de azt mondják nekem, hogy ennél a kórnál bármikor jöhet egy visszaesés. Simán tudnék tartani egy kampánygyűlést. Én vagyok az Egyesült Államok elnöke. Nem zárkózhatok be egy szobába. Szembe kellett néznem a vírussal, hogy az amerikai népnek ne kelljen félnie többé tőle, és felelősen meg tudjunk vele birkózni.”

Trump már a telefonját is megtalálta, és nagybetűs üzenetcunamiban buzdította szavazásra az amerikaiakat (a november 3-i választásokra ugyanis már több államban le lehet adni az előzetes szavazatot). Stábja igyekszik a demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben hátránya ledolgozásában komoly időhátrányt okozó vis maior-eseményt pozitív módon visszacsatolni a választási kampányba: a fertőzést blamázs helyett egyfajta harcedzettségi fokmérőként felmutatni, amiben ellenfelének nem volt része. (Az országos felmérésekben 9,2 százalékos előnye van Bidennek, de ennél fontosabb, hogy a választást eldöntő csatatérállamok többségében is ő vezet.)

Trump maga arról beszélt, mennyit tanult a koronavírusról; olyan volt, mintha iskolába ment volna, de igazi iskolába, nem pedig csak könyveket olvasva a témáról. A koronavírus több mint 215 ezer amerikai halálos áldozatától eltérően a világ egyik legjobb kórházában, a legígéretesebb kísérleti gyógyszerekkel és tucatnyi elit orvos bevetésével kezelt elnök saját sorsából azt a következtetést is levonta a Twitteren, hogy

Ne féljetek a Covidtól, ne hagyjátok, hogy leuralja az életeteket! A Trump-kormányzat alatt kiváló gyógyszereket fejlesztettünk ki, és hatalmas tudást halmoztunk fel. Jobban érzem magam, mint 20 évvel ezelőtt!

Trump azt is bejelentette, hogy az október 15-re tervezett második elnökjelölti vitát sem hagyná ki, a republikánus kampányt pedig a szerdán esedékes alelnökjelölti vita után virtuális rendezvényekkel tervezi felpörgetni.

Az elnök rosszabb állapotban lehetett, mint amit az orvosok sugalltak

Trump állapotáról közben azonban aggasztó információk is napvilágot láttak. A „napvilágot láttak” kifejezés persze erős eufemizmus, mivel az amerikai média és a szakértők csak Trump környezetéből származó információkból és indirekt következtetésekből tudtak felcsipegetni olyan információmorzsákat, melyek az elnök fertőzésének valódi súlyosságára utalhatnak.

„Vannak dolgok, melyeket tudunk, de sok mindent csak a sorok között olvasva kell kiokoskodnunk. Ennek az egésznek nagyon olyan hangulata van, mint a kremlinológiának, és nagyon örülnék, ha egyszerűen csak elárulnák az igazságot”

utalt Robert Wachter, a Kaliforniai Egyetem orvostudományi fakultásának vezetője azokra az időkre, amikor a szovjet vezetés belső erőviszonyairól csak a hivatalos propagandaanyagokon elrejtett apró jelek alapján lehetett spekulálni.

Donald Trump a Walter Reed katonai kórház előtt 2020 okóber4-én.Fotó: Cheriss May / Reuters
Donald Trump a Walter Reed katonai kórház előtt 2020 okóber4-én.Fotó: Cheriss May / Reuters

Források szerint Trump pénteken még a Fehér Házban oxigént kapott. Viszont szakértők egybehangzó állítása szerint a legaggasztóbb jel az, hogy az elnöknek beadott egyik készítmény, a dexametazon a Covid-19 életveszélyes szövődményeinek elhárítására szolgál, és kevésbé hatásos az olyan páciensek esetében, akik nem szorulnak lélegeztetőgépre. Ez arra utalhat, hogy kezelőorvosai aggasztónak tartották Trump véroxigénszintjének zuhanását, és megelőzésképpen adták be neki a dexametazont.

Szombaton egyébként egy először névtelen forrás – akit később az amerikai lapok Mark Meadows kabinetfőnökként azonosítottak – is arról beszélt fehér házi tudósítóknak, hogy „az elmúlt 24 órában aggasztó volt a helyzet, és a következő 48 óra kritikus lehet”. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a koronavírus csak 5-7 nappal a fertőzést követően mutatja ki a foga fehérjét, ekkor válik el, hogy milyen súlyosan érinti a szervezetet. És bár Trump orvosai valószínűleg nem hagynák, hogy páciensük nagy veszélybe sodorja magát, azt sem tudni, milyen súllyal esett latba a politikai nyomás a döntésüknél, amikor visszaengedték az elnököt a Fehér Házba.

Gócponttá vált a Fehér Ház

Miközben záporoznak a szívből jövő és kötelező udvariassági körként megfogalmazott jókivánságok, a sajnálat mellett sokan nem felejtik el Trump felelősségét a járvány elleni védekezés kezdeti szakaszának ellazsálásában, a maszkviselés fontosságának elbagatellizálásában – egy hete az első elnökjelölti vitán még demokrata riválisán, Joe Bidenen gúnyolódott, mennyire ragaszkodik a védőmaszkhoz –, és a különféle kétes hatásfokú csodaszerek propagálásában. Többen azt is kifogásolták, hogy hétfőn este a Fehér Házba visszaérve az első dolga volt, hogy az erkélyen a maszkját levéve integessen.

A Reuters/Ipsos felmérése szerint az amerikaiak 65 százaléka – köztük a republikánus szavazók fele – úgy véli, ha Trump komolyabban vette volna a koronavírust, akkor valószínűleg ő maga sem fertőződött volna meg. A megkérdezettek körében a Trump járványkezelésébe vetett bizalom is romlott; csak 34 százalékuk véli úgy, hogy az elnök „az igazságot mondja el” a koronavírusról, és az előző hetinél három százalékkal többen ítélik el a Fehér Ház válságkezelését is. A Yahoo News és YouGov közös felmérése, vagy a Politico és a Morning Consult közös kutatása egyaránt azt mutatják, hogy az amerikaiak szerény többsége (52, illetve 56 százaléka) nem hisz a Trump állapotáról szóló tájékoztatásoknak – mondjuk ezek a számok gyanúsan egybeesnek a Trump járványkezelése iránt eleve bizalmatlanok arányával.

És amellett, hogy Trump fertőzése számos területen zilálta szét az amerikai politikát, az elnök és a republikánus párt megítélése szempontjából az sem tűnik dicsőséges tettnek, hogy a Fehér Ház szuperfertőző gócponttá vált. Az elmúlt napokban az elnöki pár mellett legalább tucatnyi különböző rangú fehér házi dolgozóról derült ki, hogy koronavírusos, legutóbb hétfőn Kayleigh McEnany fehér házi szóvivő jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje – egy nappal korábban pedig még a maszkját levéve tartott tájékoztató.

Egyes értesülések szerint a Fehér Ház egyszerű dolgozói között meglehetősen nagy a zúgolódás az elhallgatások és mismásolások miatt, miközben az Egyesült Államok legfontosabb kormányzati intézményét a lazának tűnő biztonsági protokollok miatt már augusztusban potenciális járványgócként nevezte meg a koronavírussal kapcsolatos kérdésekben igen kompetens Atlantic folyóirat.

Görög drámába illő fordulat a győzelmi eseményen

A tömeges fertőzések kiindulópontja könnyen lehet, hogy a Fehér Ház Rózsakertjében szeptember 26-án megtartott fogadás volt, melyen az elnök a republikánus elit jelenlétében bejelentette, hogy az ultrakonzervatív Amy Coney Barrettet jelöli az elhunyt liberális főbíró, Ruth Bader Ginsburg megüresedett helyére. A (talán első, talán egyetlen) Trump-ciklus legnagyobb hatású intézményi változását, az alkotmánybíróságként is működő testület minősített, 6-3-as konzervatív többségét előrevetítő jelölést azonban nemcsak szabad ég alatt ünnepelték a maszkot csak elvétve hordó, és szorosan ülő döntéshozók, hanem – ahogy azt a New York Times képeken is elemezte – beltéren, mindenféle távolságtartás nélkül is. A Washington Post szerint miután a résztvevőket csak negatív Covid-tesztet követően engedték be az eseményre, kifejezetten javasolták a maszkviselet mellőzését – még a Fehér Ház fogadótermeiben is. Azonban miután a koronavírus csak pár nappal a fertőzés után válik kimutathatóvá, ez a szűrés hamis biztonságérzetbe ringatta a vendégeket.

Donald Trump helikoptere érkezik a Fehér Házba a kezelése után 2020 október 5-én.Fotó: Carlos Barria / Reuters
Donald Trump helikoptere érkezik a Fehér Házba a kezelése után 2020 október 5-én.Fotó: Carlos Barria / Reuters

Egyébként a republikánusokat most már nemcsak az országos felmérésekben és a fontosabb ingaállamokban is vezető (erről bővebben itt írtunk) Bidenhez való felzárkózás sürgeti, hanem Barrett főbírói meghallgatásának keresztülpréselése is. Ugyanis miután a Rózsakertben két, máshol pedig egy harmadik republikánus szenátor is megfertőződött, a demokraták erre hivatkozva próbálják a november 3-i választásig késleltetni a folyamatot, hogy esetleg egy demokrata elnökkel és demokrata szenátusi többséggel egy liberálisabb bírót tudjanak Ginsburg székébe ültetni.

A republikánus pártelitben a napokban felbukkant fertőzöttek alapján azonban két másik gyanús eseményt is azonosítottak. Az első az elnökjelölti vita előtti felkészülés lehetett az Ohio állambeli Clevelandben, ahol Trump napokon keresztül össze volt zárva tanácsadóival. A vita után derült ki az elnök egyik vezető tanácsadójáról, Hope Hicksről, hogy tünetei vannak, de Trump még ennek tudatában is minden védőeszköz nélkül találkozott New Jersey-ben (jellemző módon egyik saját golfklubjában) a 19 legnagyobb republikánus párti adományozóval, ahol azon puffogott, hogy egy titkos belső ellenállás késlelteti a Covid-19 elleni vakcina gyors kifejlesztését.

Tom Frieden, az amerikai járványügyi hatóság (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) volt vezetője a megdöbbentően felelőtlen viselkedésre reagáló közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy

A rendezvények megmutatták, hogy a Covid-19 elleni védekezéshez átfogó megközelítésre van szükség. A szűrés nem váltja ki a biztonsági előírásokat, sem a maszkot, sem a fizikai távolságtartást, sem a kézmosást.

(Borítókép: Donald Trump amerikai elnök, miután visszatért a washingtoni Fehér Házba a Maryland állambeli Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházból 2020. október 5-én. Fotó:Ken Cenedo / MTI / EPA /Pool)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!