Trump korábbi tanácsadója és több republikánus szenátor is koronavírusos

2020. október 3. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírussal diagnosztizált Donald Trump amerikai elnököt Remdesivirrel kezelik a bethesdai Walter Reed katonai kórházban, írja a Guardian. Az elnök orvosa, Sean Conley arról számolt be, hogy az elnök jól van, nincs szüksége oxigénre, megkapta a gyógyszer első dózisát és pihen.

(Itt találja a Telex legfrissebb híreit!)

A kísérleti gyógyszernek számító Remdesivir vészhelyzetekben való használatát még májusban engedélyezte az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelet (FDA). Az első tesztek alapján a gyógyszernek köszönhetően a betegek 31 százalékkal rövidebb idő alatt épülnek fel a fertőzésből. A CNN-nek nyilatkozó Sanjay Gupta egészségügyi szakértő azt mondta, hogy az antitestterápia és a Remdesivir használata egy bizonyos fokú aggodalomra utal. Szerinte ezt támasztja alá, hogy csak az elnök kapta meg ezeket a gyógyszereket, a felesége nem.

Az amerikai elnök magyar idő szerint péntek reggel jelentette be a Twitteren, hogy ő és Melania Trump is koronavírusos, mindkettőjük tesztje pozitív lett. Trumpot még aznap átszállították a Washingtonhoz közeli Walter Reed katonai kórházba. Az első hírek szerint Trump elővigyázatosságból kapott egy adagot a Regeneron biotechnológiai cég antitestekre épülő kísérleti készítményéből, aminek még zajlanak a klinikai tesztjei. Ezenkívül cinket, D vitamint, melatonint és aszpirint is kapott.

Kellyanne Conway (k), az elnök volt főtanácsadója a beiktatási eseményen 2020 szeptember 26-ánFotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP
Kellyanne Conway (k), az elnök volt főtanácsadója a beiktatási eseményen 2020 szeptember 26-ánFotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP

Trump pénteken egy videót is közzétett a Twitteren. „Mindenkinek szeretném megköszönni a rengeteg támogatást” – mondta ebben, hozzátéve, hogy szerinte elég jól van, de biztosra akarnak menni. A videót még azelőtt vették fel, hogy beszállították volna a kórházba.

Trump környezetében további fertőzöttek azonosítottak: Kellyanne Conwaynél, az elnök volt főtanácsadójánál és Thom Tillis észak-karolinai republikánus szenátornál mutatták ki a vírust. Mindketten jelen voltak azon a múlt heti eseményen a Fehér Ház Rózsakertjében, ahol Trump bejelentette Amy Coney Barrett alkotmánybírói jelölését. Amy Coney Barrett még nyáron esett át a koronavírus-fertőzésen. A Sky News információi szerint a Trump-házaspáron kívül még legalább öten fertőzödtek meg a több száz fős ünnepségen, ahol a felvételek tanúsága szerint tömök sorokban ültek a vendégek, alig néhányan viseltek maszkot, többen ölelkeztek a bejelentés után. Trump és felesége sem viselt maszkot akkor.

A Politico úgy tudja, hogy korábban Trump kampányfőnöke, Bill Stepien és Hope Hicks, Trump tanácsadója is megfertőződött. A BBC még további három fertőzöttet azonosított Trump környezetében, köztük Mike Lee republikánus szenátort.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!