Díjak, új tartalmak, új kollégák – fejlődik a Telex

2022. május 11. – 11:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendszeresen beszámolunk arról, hogy miket csináltunk a támogatásoknak is köszönhetően. Itt az áprilisi beszámoló.

Kedves Olvasóink, Támogatóink!

A Telex jelentős részben olvasók támogatásából él. Rengeteg nagyszerű, az ország tájékoztatása szempontjából kulcsfontosságú dolgot azért tudunk megtenni, mert támogattok minket.

Köszönjük!!!

A létezésünk alapfeltétele, hogy a támogatásokat rendszeresen kapjuk, ezért arra kérünk: ha teheted, támogass minket minden hónapban, és ha fontosnak tartod a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is!

Alább az elmúlt hónap legfontosabb történései, amelyeket kiemelten kezeltünk, vagy amelyek velünk történtek, és amikről nektek is szeretnénk beszámolni. Ezeket és egy csomó fontos dolgot először a hírlevelünkre feliratkozóknak küldjük ki, a hírlevelünkre itt lehet feliratkozni.

Liptai Lívia, Patakfalvi Dóra, Sarkadi Zsolt
Liptai Lívia, Patakfalvi Dóra, Sarkadi Zsolt

Új kollégákkal gyarapodtunk! A 444-től érkezett Sarkadi Zsolt, aki belpolitikai, közéleti témákkal fog foglalkozni (első nagyszerű találata, cikke itt olvasható), és a magazinosabb témák felé nyitunk az Elle magazin januárban eltávolított főszerkesztőjével, Liptai Líviával és helyettesével, Patakfalvi Dórával. Ács Bori eddig is írt nekünk gasztrocikkeket, ezután még többet fog, az eddigi szuper írásait, receptjeit itt lehet fogyasztani.

Elindult az Ellenőrző, a Telex fact-checking rovata. A Telexnél úgy gondoljuk, hogy a médiának nemcsak az a dolga, hogy beszámoljon az aktuális eseményekről, hanem az is, hogy ellenőrizze a befolyásos szereplők nagy közönséghez eljutó állításait. Bár a tényellenőrzés (fact-checking) műfaja eddig is a mindennapi munkánk része volt, most az Ellenőrző rovatban egyszerűbbé tesszük az olvasóinknak, hogy megtalálják a tényellenőrzéssel foglalkozó anyagainkat. Az interneten könnyű elveszni az álhírek és a téves állítások között. Elég csak a koronavírus-járvány közben a közösségi oldalakon megjelent hazugságokra, félreértelmezésekre gondolni. A tényellenőrző cikkeink mindegyikében a Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (IFCN) irányelvei és a Telex Etikai kódexe alapján járunk el. Itt foglaltuk össze részletesebben, milyen módszertant használunk ebben a rovatban.

Kiosztották a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait, több kollégánk is elismerésben részesült. A 2020-as év díjazottjainak kihirdetésekor írtuk, hogy kemény éven vagyunk túl a sajtófotóban, de ugyanez a leírás 2021-re is tökéletesen illik. A koronavírusos témákat még mindig nem hagytuk magunk mögött, több friss díjazott képei kapcsolódnak valamilyen módon a járványhoz, köztük Bődey János, a Telex fotóriportere Mindennapi élet (sorozat) kategóriában első helyre befutott képei, amelyek egy Covidban meghalt anya félárván maradt két gyereke és apjuk gyászát mutatják be. Ugyanebben a kategóriában a második helyet is munkatársunk, Ajpek Orsi szerezte meg, aki Pintér Luca újságíróval együtt hosszabb időn át követte egy meleg pár által örökbefogadott ikerpár felcseperedését, hogy vizuális eszközökkel is bemutassa a szivárványcsaládok – egyébként teljesen átlagos – hétköznapjait.

Az „Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra” projekt fotói itt, az „Apukák” sorozat pedig itt nézhető végig. Barakonyi Szabolcs és alkotótársai a Fortepan Masters albumért Gera Mihály-díjat kaptak, amely az elmúlt öt év legjobb fotókönyvéért járt.

Komolyan vettük a parlamenti választási kampányt is, a választási mellékletünk mellett több, sikeres élő adásunk is volt a választás előtt és a választás napján is. Négy, körülbelül egyórás műsorunk volt aznap, rengeteg vendéggel, elemzéssel, több helyszíni bejelentkezéssel.

A folyamatos percről percre tudósításaink mellett több videónk is volt a háború sújtotta Ukrajnából: bemutattuk a lebombázott Borogyankát, és egy iskolát is, ahol civilek támogatásával ukrán menekült gyerekeket oktatnak – mindkettő egyedi volt a magyar médiában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!