17 894 új fertőzöttet regisztráltak, 88 beteg meghalt

2022. február 3. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek: 17 894 (az előző napi adathoz képest -1796)
  • Új tesztek száma: 45 836 (az előző napi adathoz képest +19 301)
  • Új halálos áldozatok száma: 88 (az előző napi adathoz képest +11)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 4451 (az előző napi adathoz képest +110)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 163 (az előző napi adathoz képest 0)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 366 402 (az előző napi adathoz képest +1152)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 6 107 843 (az előző napi adathoz képest +2501)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 700 305 (az előző napi adathoz képest +6446)

– tette közzé a friss adatokat a kormányzat a koronavírusról tájékoztató oldalon.

Május elsejéig érvényesek a védettségi igazolványok két oltással

Megváltoztattuk korábbi döntésünket, így akik két oltást kaptak, azok védettségi igazolványa az uniós szabályokhoz igazodva május 1-jéig érvényben marad – mondta Gulyás Gergely a hétfő reggeli kormányinfón kormányülésről beszámolva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt a járványügyi adatokról, valamint arról, hogy miután a védettségi igazolások ügyében az EU nem szigorított, a magyar állampolgárokat sem szeretnék diszkriminálni. Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul ugyanis át a védettségi igazolvány Magyarországon, és csak azoknak lesz érvényes igazolványuk, akik oltottak.

Gulyás azt is mondta, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon.

A kormányszóvivői tájékoztatón az is elhangzott, hogy a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréből, a Paxlovid nevű készítményből ötvenezer kezelésnek megfelelő mennyiség beszerzését tervezi a kormány.

Februárban is lesz oltási akció

Februárban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton lesz oltási akció, előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet kérni az oltást, a központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül választhatnak a 12 év felettiek.

A tanároknak kötelező az oltás

Nem mentesítik az oltás alól a pedagógusokat, Gulyás szerint ennek oka, az, amiért más állami alkalmazottak számára sem tették ezt lehetővé. A Jobbik petíciót indít a kötelező oltás ellen, Jakab Péter pártelnök szerint mindenkinek szabadon kéne eldöntenie, hogy beoltatja-e magát, vagy sem. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy a munkaadók előírhatják a kötelező az oltást a dolgozóiknak, és az állam munkáltatóként is így fog tenni a közszféra dolgozóinál. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet azt is rögzítette, hogy csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, rendőröknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatták magukat.

Még sok nehézség van az utazásban

Gulyás Gergely szerint nem teljesen igaz, hogy két keleti vakcinával is lehet utazni uniós tagállamokba, a miniszter Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselőjének szerdai kijelentésére úgy reagált: „bárcsak így lenne”. A miniszter azt mondta, még sok nehézség van az utazásban.

Ujhelyi szerdai online sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy „az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, azok teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes, uniós Covid-igazolványnak”.

Külföld

Már 280-nál is több ember bizonyult covidosnak a pekingi olimpia helyszínén, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az emelkedő koronavírusos esetszámok ellenére nem készít vészforgatókönyvet a pekingi téli játékokra, szerintük elegendő betartani a járványügyi szabályokat. Az olimpia alatt mindennap PCR-teszt vár a résztvevőkre, a fertőzötteket pedig egy erre a célra elkülönített hotelben szállásolják el, ahonnan tíz nap után jöhetnek csak ki, vagy ha annál hamarabb két negatív tesztet szolgáltatnak. Az olimpia megnyitóját pénteken tartják, magyar idő szerint 13 órától.

Az amerikai hadseregben elkezdték leszerelni azokat a katonákat, akik nem oltatják be magukat, a hivatalos indoklás szerint azért, mert az oltatlan katonák kockázatot jelentenek és rontják a készültséget. Az újonnan bevezetett intézkedés a jelenleg is szolgáló katonák mellett a tartalékosokra és a kadétokra is vonatkozik, kibúvót csak az jelent, ha valaki orvosi szakvéleménnyel tudja igazolni, hogy mentességet élvez az oltás alól vagy vallási okok miatt utasítja el az oltást.

Egy új dániai tanulmány szerint a koronavírus elleni oltások kevésbé védenek az omikron variáns új, BA.2-nek nevezett alvariánsával szemben, mint a korábbi, BA.1 alvariánssal szemben – írja Dobson Szabolcs gyógyszerész a koronavírus-kutatásokkal foglalkozó szakirodalmi Facebook-csoportjában. A BA.2 Dániában már kiszorítja az eredeti omikron variánst, de az első adatok alapján közel sem annyival fertőzőbb, mint amennyivel az omikron lehagyta a delta variánst. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!