Egy dániai tanulmány szerint az omikron új változata ellen kevésbé védenek az oltások

2022. február 2. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új dániai tanulmány szerint a koronavírus elleni oltások kevésbé védenek az omikron variáns új, BA.2-nek nevezett alvariánssával szemben, mint a korábbi, BA.1 alvariánssal szemben – írja Dobson Szabolcs gyógyszerész a koronavírus-kutatásokkal foglalkozó szakirodalmi Facebook-csoportjában.

A BA.2 alvariáns tavaly év végén jelent meg, és az a különlegessége, hogy szokatlanul sok figyelemre méltó mutációja van. A BA.2 Dániában már kiszorítja az eredeti omikron variánst, de az első adatok alapján közel sem annyival fertőzőbb, mint amennyivel az omikron lehagyta a delta variánst. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Medrxiv portálon közzétett, még lektorálás előtt álló szakcikk szerint a BA.2 alvariáns jelentősen fertőzőképesebb, mint a jelenleg elterjedtebb BA.1 alvariáns, az oltások kevésbé védenek a fertőződés ellen, azonban az oltottak esetében az áttöréses fertőzés nyomán a terjedése nem gyorsabb – írta Dobson. Áttöréses fertőzésnek az olyan eseteket hívják, amikor a vírus áttöri a vakcina által nyújtott védelmet.

A vizsgálatba 8541 koronavírus-fertőzöttet vontak be, közülük 2122-en a BA.2 alvariánstól betegedtek meg. A vizsgálat szerint a BA.1 alvariánst elkapók 29 százalékos, míg a BA.2 alvariánssal fertőzöttek 39 százalékos eséllyel adták át a fertőzést a velük egy háztartásban élőknek.

A 8541 beteg a velük egy háztartásban élő 17 945 személy közül 5702 főt fertőzött meg a 7 napig tartó megfigyelés ideje alatt. „Ha az elsődleges fertőzött (aki hazavitte a vírust) oltatlan volt, akkor a BA.2 továbbadásának kockázata a BA.1-hez képest 2,62-szeres volt. A BA2 fokozottabb terjesztési kockázatát a BA1-hez képest nem észlelték az oltott, illetve még emlékeztető oltást kapók esetében” – írta Dobson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!