A 232 koronavírusos olimpiai résztvevő ellenére a NOB nem számol a játékok félbeszakításával

2022. február 2. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az emelkedő koronavírusos esetszámok ellenére nem készít vészforgatókönyvet a pekingi téli játékokra.

„Nem határozunk meg küszöbértékeket. Nem konkrét számokban gondolkodunk, hanem abban, hogy mennyire függenek össze a pozitív esetek a buborékon belül” – jelentette ki Brian McCloskey, a NOB orvosi bizottságának vezetője az MTI tudósítása szerint. Hozzátette, az akkreditált személyek számára létrehozott buborékban eddig nem akadtak egymással összefüggő esetek.

A szervezők szerint eddig az olimpiára érkezők közt 232 pozitív teszt született, ezekből 136-ot a repülőtéren állapítottak meg, 96-ot pedig a lezárt olimpiai zónában. McCloskey kifejtette, a fertőzöttek többsége nem panaszkodik tünetekre, tizenegyen kerültek kórházba, de az ő állapotuk sem súlyos.

„Ha mindenki megérkezik, várhatóan csökkennek majd a számok. Aki tartja magát az előírásokhoz, minimális eséllyel adhat pozitív tesztet”

– közölte a NOB-szakértő.

Az olimpia alatt mindennap PCR-teszt vár a résztvevőkre, a fertőzötteket pedig egy erre a célra elkülönített hotelben szállásolják el, ahonnan tíz nap után jöhetnek csak ki, vagy ha annál hamarabb két negatív tesztet szolgáltatnak.

Az olimpia megnyitóját pénteken tartják, magyar idő szerint 13 órától. Peking az első város, amelyik nyári olimpia után télit is rendez. Az Amnesty International erős kampányban hívta fel a figyelmet arra, hogy egy olyan ország rendezi az olimpiát, amelyik durván megsérti az alapvető emberi jogokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!