Erős kampányban hívja fel a figyelmet az Amnesty, hogy az emberi jogokat durván sértő ország rendezi a téli olimpiát

2022. február 2. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken, február 4-én kezdődik a 2022-es pekingi téli olimpia. Ebből az alkalomból a csehországi Amnesty International jogvédő szervezet kampányt indított, amellyel a kínai rezsim által elkövetett jogsértésekre akarják felhívni a figyelmet. Ehhez hatásos, az olimpia elemeit felhasználó képeket is készítettek. Emelett online petíciót indítottak, amelyben öt kínai politikai fogoly szabadon bocsátását követelik.

„Korunk egyik legbrutálisabb totalitárius rezsimje rendezi a 2022-es téli olimpiát. Fontosnak tartjuk, hogy felidézzük, a kínai önkényuralmi rezsim korábban hogyan sértette meg tömegesen az emberi jogot és a szabadságjogt” – írja a szevezet oldala. A petíciót kedd óta több mint négyszázan írták alá.

Jogvédő csoportok már korábban is a pekingi téli olimpia bojkottálásra szólították fel a világot, és néhány amerikai politikus is sürgette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) képviselőit, hogy inkább más országnak adják a 2022-es téli játékok megrendezését. Erre végül nem került sor, de az Egyesült Államok vezetésével több nyugati ország is diplomáciai bojkottot hírdetett az esemény ellen.

Kína határozott tiltakozását fejezte ki az Egyesült Államok felé a bojkott miatt. Csao Li-csien külügyi szóvivő korábban azt mondta: amennyiben az amerikai fél politikai ügyet csinál a téli olimpiából, úgy Peking komoly ellenlépéseket fog tenni.

A jogvédő szervezetek azzal vádolják a kínai vezetést, hogy tömegesen megsértik az emberi jogokat. Legtöbbször a muszlim ujgur kisebbség, valamint a főként buddhista tibetiek helyzetét szokták felhozni példaként. Beszámolók szerint a kínai hatóságok Hszincsiang tartományban tömegesen zárnak átnevelő táborokba ujgurokat, akiket terrorizmus támogatásával vádolnak meg. Peking következetesen tagadja ezeket a vádakat.

Tavaly októberben az olimpiai láng görögországi meggyújtását tibeti zászlós tüntetők zavarták meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!