Két keleti vakcina után elég egy uniós oltás is az EU-s Covid-igazolványhoz

2022. február 2. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

„Az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, azok teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes, uniós Covid-igazolványnak” – jelentette be Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP EP képviselője közölte: mindez azután nyert megerősítést, hogy hivatalos jogértelmezést kért az Európai Bizottságtól a hatályos szabályokat illetően, amelynek eredményeként előbb írásban, majd egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatást kapott a keleti oltások elfogadásáról Didier Reynders igazságügyi biztostól.

Ahogyan arról korábbi cikkünkben is írtunk, az Európai Unióban február 1-jén változtak az utazási szabályok, az Európai Tanács új ajánlása alapján nem a regionális szintű járványhelyzet, hanem az egyes utazók egészségügyi állapotának figyelembevételével kell alkalmazni. Az új ajánlás szerint a tagállamok fő szabály szerint nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkező, védettségi igazolvánnyal rendelkező utazók belépését a területükre. Azoknak viszont, akik nem rendelkeznek uniós védettségi igazolvánnyal, a határátlépést megelőzően vagy azt követően legkésőbb 24 órán belül koronavírustesztet kell készíteniük. Ez alól a különleges felmentéssel rendelkező utazók, az ingázó munkavállalók és a 12 év alatti gyermekek mentesülnek.

Február 1-jén lépett hatályba, a védettségi igazolványokról szóló rendelet módosítása is, amely 9 hónapos (270 napos) érvényességi időt állapít meg az EU-n belüli utazásokhoz. Az igazolványok érvényességét az alap oltási sorozat utolsó adagjának beadásától számítják majd. Változnak az oltási igazolványok kódolására vonatkozó szabályok is azért, hogy figyelembe lehessen venni az emlékeztető adagokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!