Az oltás után 9 hónappal érvénytelen lesz az uniós Covid-igazolvány, februártól sokaknak 3. oltás kell a külföldi utazáshoz

2021. december 21. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Döntött az Európai Bizottság: minden tagállamban egységesen kilenc hónapig lesz érvényes a digitális uniós Covid-igazolvány. A 270 napot a második oltástól számítják, a rendelkezés február 1-jén lép hatályba, vagyis azt követően csak a május utáni vakcinákkal, vagy harmadik oltással lehet utazni Európában.

A szerdán a Bizottságban elfogadott szabály alapvetően az egységesítésről szól, arról, hogy minden tagállamban ugyanannyi, kilenc hónapos (pontosan 270 napos) legyen az EU-s Covid-igazolás kötelező elfogadási időszaka. Ettől se lefelé, se felfelé nem lehet eltérni, amivel Brüsszelben azt akarják elérni, hogy maradjon meg az egységes, uniós szintű utazási szabályrendszer, azt ne váltsák fel ismét a különféle, a központból nézve anarchisztikus tagállami rendelkezések, mint a járvány első időszakában. „A folyamatos koordináció elengedhetetlen az egységes piac működéséhez, és egyértelművé teszi az uniós polgárok számára a szabad mozgáshoz való joguk gyakorlását” – fogalmaz a Bizottság kommünikéje.

Idáig a Covid-igazolványnak nem volt hivatalosan megállapított határideje, mondván az oltások megkezdésekor még nem állt rendelkezésre elég tudományos bizonyíték, hogy meddig védenek ténylegesen a vakcinák. Ez az, amit most pótolnak: a 270 napos szabályt a második védőoltástól számítják (az egydózisú Janssennél pedig értelemszerűen az első és egyetlen oltástól). A kilenc hónapot az indoklás szerint a harmadik oltás ajánlott időpontjához (ez az egészségügyi hatóságok szerint hat hónapon belül szükséges) képest számítják, ráhagyva három hónap fórt, hogy a tagállamok hatóságai és egészségügyi rendszerei fel tudjanak készülni az új szabályokra.

Az egységes rendelkezés február 1-jén lép hatályba. A meglévő Covid-igazolványokon ezt követően sem lesz feltüntetve lejárati idő, de az applikáció beolvasásakor automatikusan érvénytelenként fogja kezelni a rendszer a túl régen felvett második oltásokat. A harmadik oltásoknak egyelőre nincs hivatalosan megállapított érvényességi ideje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!