Februártól határátlépés után is elég lesz Covid-tesztet csinálni az EU-ban a védettségi igazolvány nélkül utazóknak

2022. január 25. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Új ajánlást fogadott el az Európai Unió Tanácsa a biztonságos és szabad utazás elősegítésére a koronavírus-járvány idején, eszerint a vonatkozó nemzeti intézkedéseket nem a regionális szintű járványhelyzet, hanem az egyes utazók egészségügyi állapotának figyelembevételével kell alkalmazni. A rendelet február 1-jén lép hatályba – írja az uniós tanács közleménye alapján az MTI.

Az ajánlás azt is kimondja, hogy az intézkedéseket az egyes utazók egészségügyi állapota alapján kell alkalmazni, de figyelembe kell venni azt is, hogy melyek a vírus elterjedése szempontjából különösen érintett, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint sötétvörös besorolású területek.

Február 1-jén lép hatályba, a védettségi igazolványokról szóló rendelet módosítása is, amely 9 hónapos (270 napos) érvényességi időt állapít meg az EU-n belüli utazásokhoz. Az igazolványok érvényességét az alap oltási sorozat utolsó adagjának beadásától számítják majd. Változnak az oltási igazolványok kódolására vonatkozó szabályok is azért, hogy figyelembe lehessen venni az emlékeztető adagokat.

Az új ajánlás szerint a tagállamok fő szabály szerint nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkező, védettségi igazolvánnyal rendelkező utazók belépését a területükre. Azoknak viszont, akik nem rendelkeznek uniós védettségi igazolvánnyal, a határátlépést megelőzően vagy azt követően legkésőbb 24 órán belül koronavírustesztet kell készíteniük. Ez alól a különleges felmentéssel rendelkező utazók, az ingázó munkavállalók és a 12 év alatti gyermekek mentesülnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!