Hivatalos engedélyt kapott az EU-ban a Pfizer koronavírus elleni tablettája

2022. január 27. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan újabb fegyvert vethetnek majd be az Európai Unió országai az omikron variáns ellen, csütörtökön ugyanis a hivatalos engedélyt is megkapta az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a Pfizer koronavírus elleni tablettája, a Paxlovid, melynek vészhelyzeti használatát bő egy hónapja hagyta jóvá a szervezet – írja a Reuters.

Sztella Kiriakídisz, az EU egészségügyi biztosa szerint ez újabb fontos lépés afelé, hogy az unió felhalmozza a megfelelő gyógyszereket a koronavírus-fertőzés kezelésére, amelyeket a vakcinák utáni legfontosabb védvonalként írt le. Mint mondta, a Paxlovid az első olyan szájon át bevehető gyógyszer, amelyet otthon is lehet szedni, és éppen ezért sok olyan ember számára hatalmas különbséget jelenthet, akiknél fennáll a lehetősége a súlyos betegségnek. A gyártó korábbi bejelentése szerint a Paxlovid ezeknél a betegeknél 90 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés és halálozás esélyét, és úgy tűnt, hogy az omikron variáns ellen is működik.

Azt ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy a gyógyszert csak oltatlanoknál tesztelték, így nem tudni, hogy az oltott, de veszélyeztetett embereknél mennyire hatásos, az EMA azonban nekik is ajánlja a gyógyszert.

A gyógyszerből több ország vásárolt is már, többek közt Olaszország, Németország és Belgium is – a németek egymilliót rendeltek belőle, az olaszok pedig 200 ezret kapnak majd meg februárban, de lehetőségük lesz további 400 ezret rendelni belőle. Az EMA emellett továbbra is vizsgálja a Merck (Észak-Amerikán kívül MSD) hasonló gyógyszerét, a Molnupiravirt is, ám miután a kezdeti biztató jelek után a cég gyengébb vizsgálati eredményeket közölt november végén, az ügynökség láthatóan jobban megfontolja az engedélyezését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!