3274 új fertőzöttet találtak, 51-en haltak meg az elmúlt három napban

2021. október 18. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírusról tájékoztató honlapon a harmadik hullám lecsengése óta egyben közlik a pénteki, szombati és vasárnapi adatokat, így az alábbi felsorolásban szereplő számok a hétfőn publikált adatok napi átlagát tartalmazzák, amelyek így nem pontos, hanem átlagolt értékek. Az elmúlt három nap alatt összesen 3274 új fertőzöttet találtak, 51-en haltak meg, lélegeztetőgépre 126 beteg szorul, és 908-an vannak kórházban. Összesen 44 643 tesztet végeztek az elmúlt három nap alatt, hogy kiszűrjék a fertőzötteket.

  • Új fertőzöttek számának napi átlaga kb. 1091 (a múlt pénteken közölt napi adatokhoz képest -158)
  • Új halálos áldozatok számának napi átlaga 17 (a múlt pénteki adatokhoz képest +7)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 908 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi+36)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 126 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kevesebb mint egy emberrel emelkedett az érték)
  • Új mintavételek számának napi átlaga: 14 881 (a múlt pénteki adatokhoz képest -2573)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 924 063 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi kb. +1377)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 700 021 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +1895)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 997 000 (a múlt pénteki adatokhoz képest átlagosan napi +8000)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

Az elmúlt heti adatok egyértelműen jelezték, hogy a járvány újra beindult Magyarországon, múlt péntekre több mint 1200 fertőzöttet azonosítottak. A koronavírussal párhuzamosan azonban számos más szezonális, légúti vagy gyomor-bélrendszeri vírus is terjed az országban, ezért a háziorvosokat is aktívabban használná a tesztelésben az operatív törzs. Eleinte arról volt szó, hogy kötelezővé teszik számukra a tesztelést minden gyanús esetnél, az orvosok azonban fellázadtak, petíciót írtak azzal, hogy lehetetlen megfelelni a protokollnak, ráadásul az igazolt fertőzöttek után teljes fertőtlenítésre lenne szükség, ami ellehetetleníti a napi munkát. Később a Koronavírus Központ közölte, hogy a tesztelés nem kötelező, csak opcionális lesz.

A kormányzati álláspont továbbra is az, hogy a vírus ellen a védőoltás a legerősebb védelem, az oltatlanokat pedig súlyos lefolyású betegség fenyegeti. A beoltottak közül kevesen betegszenek meg, ha mégis, tüneteik jellemzően akkor is enyhébbek. Noha a Magyar Tudományos Akadémia is azt ajánlja, hogy hiába nem kötelező, zárt térben továbbra is hordjunk maszkot, az Emmi ezt továbbra sem teszi kötelezővé: az ATV kérdésére nemrég azt felelték, hogy aki szeretne, viselhet maszkot, de nem muszáj.

Az, hogy 60 százalékos az átoltottság, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs szükség a maszkviselésre – a nyájimmunitásról ebben a cikkben írtunk. Portugáliában, ahol már a felnőttek 98 százaléka legalább egy adag oltást megkapott, a maszkviselés a mai napig kötelező zárt téren. Hogy a portugálok miért bíznak az oltásokban, vagy arról, hogy hogyan védekeznek egyre hatékonyabban a koronavírus ellen, ebben a cikkünkben olvashat.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában arról beszélt, hogy a negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot. Riasztó a helyzet Romániában, fogalmazott. A határhoz közeli két kórházban Magyarország ötven beteget átvett Romániából, de azóta újabb betegeket is áthoztak. A miniszterelnök is beadatta magának a harmadik oltást.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!