1249 új fertőzött, 10 beteg halt meg

2021. október 15. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 1249 (az előző napi adatokhoz képest +108)
  • Új halálos áldozatok száma: 10 (az előző napi adatokhoz képest -1)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 800 (az előző napi adatokhoz képest +58)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 124 (az előző napi adatokhoz képest +11)
  • Új mintavételek száma: 17 554 (az előző napi adatokhoz képest +1277)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 919 930 (az előző napi adatokhoz képest +3161)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 694 336 (az előző napi adatokhoz képest +4965)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 973 000 (az előző napi adatokhoz képest +25 000)

közölte az adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal.

Csütörtökön emelkedett először ezer fölé a napi új fertőzöttek száma a negyedik hullámban itthon, akkor 1141 új esetről adtak ki tájékoztatást. Péntekre ez tovább emelkedett, ennél magasabb napi fertőzésszám a harmadik hullámban, május 13-án volt utoljára. A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma utoljára május végén, június elején volt ilyen magas.

Orbán Viktor reggel a Kossuth rádióban azt mondta, a negyedik hullám lassan bekeríti az országot. A kormányfő szerint a mostani veszély sokkal nagyobb, mint korábban, a delta variáns sokkal agresszívebb. „A hétvégén megkapom a harmadik oltást, ez felér egy életbiztosítással” – tette hozzá. Mint mondta, „felkészültek vagyunk, mindenünk van, vakcinánk, kórházunk, lélegeztetőgépünk, ápolónk és orvosunk. Közben fel kell készülnünk a saját vakcina gyártására is.”

Magyarország még idén megkapja a Szputnyik vakcina gyártásához szükséges technológiát. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvában azt mondta, létrejött a politikai megállapodás arról, hogy Magyarország még idén megkapja az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiát a jelenleg épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára. Szerinte az orosz vakcinára világszerte nagy a kereslet, így Magyarországnak komoly gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy kivegye a részét a készítmény gyártásából, és ezáltal globális piacra lépéséből. Nemsokára felgyorsul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárása a Szputnyik vakcina elismerésére.

98 százalékos az átoltottság Portugáliában, mégis úgy hordják a maszkot, mint a kisangyal. Nagyjából négy hónappal ezelőtt, június közepén Portugáliában annyira aggasztó volt a járványhelyzet, hogy a fővárost és környékét vesztegzár alá kellett helyezni, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését. Azóta bő száz nap telt el, és a helyzet ma már fordítottan áll. Portugáliában szeptember eleje óta csökkennek a számok, a napi új esetek most 500-600 körül járnak. Míg nálunk 61 százalékra sikerült csak feltornászni az oltottak arányát, és jó ideje gyakorlatilag vízszintes a növekedést mutató görbe, a portugálok eközben elérték a 88 százalékot, sőt, a 18 év felettiek körében az egyadagos oltottsági arány 98 százalék. De hogy a fenébe csinálták, hogyan győzték meg a bizonytalanokat és az oltáselleneseket?

Szlovákiában már 5 éveseket is oltanak. A minisztérium közlése szerint olyan krónikus betegségben szenvedő gyerekek kaphatják meg a vakcinát, akiknek állapotát jelentősen súlyosbíthatná a Covid–19, esetleg a halálukat okozhatná a betegség. Olyan gyerekek törvényes képviselői is kérhetik a védőoltást, ahol a gyerekkel egy háztartásban élő, veszélyeztetett személyre komoly kockázatot jelentene a Covid–19.

Több a tbc-s eset a koronavírus miatt. Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés súlyos problémákba ütközött a járványhullámok alatt a világ sok országában, volt is olyan félelem, hogy a halandósági mutatók azoknál is rosszabbak lehetnek, akik nem kapták el a Covidot. A WHO csütörtöki tájékoztatása szerint a pandémia egyik nem kívánt járulékos hatása a tbc újbóli terjedésében érhető tetten. Mint az egészségügyi világszervezet éves tuberkulózisjelentésében közölte: 2020-ban az elmúlt évek kedvező trendje megfordult, a fertőzéses tüdőbetegség a Covid miatt újra terjed a világban.

Tízből csak négy román tervezi beoltatni magát. Romániában enyhén növekedett az oltási szándék: a Reveal Marketing Research 2021. október elején végzett új felmérése szerint a románok 40 százaléka állítja, hogy be kívánja oltatni magát. Ez a szám magasabb, mint a 2021. januári, az akkori felmérés során a megkérdezettek csak 36 százaléka volt határozottan elkötelezett az oltás mellett. Az országban eközben tombol a járvány, csütörtöki adatok szerint 16 383 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, ami eléggé közel van a keddi rekordhoz, és újabb 304 ember halt meg a járvány következtében, közülük 280-an nem voltak beoltva (Magyarországon ilyen adatot nem közöl a hivatalos kormányzati oldal, pedig a sajtó hetek óta kéri ezt). Kórházi kezelésre összesen 17 610-en szorulnak, és ismét rekordot döntött az intenzív osztályon ápoltak száma: már 1727-en vannak válságos állapotban. A kórházi terhelés olyan nagy, hogy Románia segítséget kért, ötven koronavírusos beteget hoznak át magyar kórházakba.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!