Több a tbc-s eset a koronavírus miatt

2021. október 14. – 23:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú idő után újra több a világban a tbc-s megbetegedés, az ok a koronavírus-járvány. A pandémia miatt sokan nem jutottak el a szűrővizsgálatokra, ami a tuberkulózis 20. századi visszaszorításában kulcsfontosságú volt.

Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés súlyos problémákba ütközött a járványhullámok alatt a világ sok országában, volt is olyan félelem, hogy a halandósági mutatók azoknál is rosszabbak lehetnek, akik nem kapták el a Covidot. A WHO csütörtöki tájékoztatása szerint a pandémia egyik nem kívánt járulékos hatása a tbc újbóli terjedésében érhető tetten. Mint az egészségügyi világszervezet éves tuberkulózisjelentésében közölte: 2020-ban az elmúlt évek kedvező trendje megfordult, a fertőzéses tüdőbetegség a Covid miatt újra terjed a világban.

A WHO becslése szerint 4,1 millió diagnosztizálatlan tbc-s eset volt a tavalyi évben, ez több mint 40 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt. A magyarázat, hogy a lezárások és az egészségügyi rendszer leterheltsége miatt sokan nem jutottak el a szűrésekre – pedig a 20. század első felében a még az egyik fő haláloknak számító tuberkulózis elsősorban a hatékony prevenciónak köszönhetően szorult vissza az elmúlt évtizedekben.

Kövess minket Facebookon is!