Orbán: Virágcsokrokkal, plüssmacikkal nem lehet megvédeni a határt

2021. október 15. – 08:27

frissítve

Orbán: Virágcsokrokkal, plüssmacikkal nem lehet megvédeni a határt
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 15-én – Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Pontról pontra, röviden összefoglaltuk Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjúját azoknak, akik lemaradtak róla.

Baj 1.: migráció

Növekszik a migrációs nyomás, de miért beszél Brüsszel megint a kötelező kvótáról, kérdezte a műsorvezető. Orbán szerint kevés gyerek születik, „feladták a reményt, hogy ezt a problémát saját nemzetük férfijai és asszonyai meg tudják oldani, helyettük jó lesz egy afrikai vagy ázsiai, darab-darab, kívülről kell behozni embereket”. Ezzel szemben mi még harcolunk, a magyar fiatalok több gyermeket akarnak, mint amennyi megszületik. Utólag elismerte, hogy ezek a mondatok brutálisnak hangzottak, de szerinte igazak.

Közép-Európa nem számíthat a Nyugatra, mondta Orbán, meg kell szerveznünk magunkat. „Azt találták ki, hogy Magyarország legyen ütközőzóna, és akkor ők folytathatják a kényelmes életüket” – ismételte meg az egyik kedvenc mondatát. „Virágcsokrokkal, plüssmacikkal, fogadóbizottságokkal nem lehet megvédeni a határt”, napi jelentéseket kap arról, hogy szervezett csoportok ostromolják a kerítést, erről pénteken egy videót is közzétettek a kormány Facebook-oldalán. A lágy, puhány, uniszex megközelítés a múlté, mondta.

Orbán megismétli, hogy Magyarország nem akar kötelező migrációs kvótát, és több országgal már szerveződik az ellenállás, mint Dávidok Góliát ellen.

Baj 2.: a koronavírus negyedik hulláma

A miniszterelnök szerint a negyedik hullám lassan bekeríti az országot. Romániában megteltek a kórházak, teljesítettük a kérésüket, ötven betegüket átvesszük és ellátjuk. Náluk 29 százalék az átoltottság, nálunk 59 százalék. Egy felmérés szerint tízből csak négy román tervezi beoltatni magát.

Orbán azt mondja, abból kell kiindulni, hogy a mostani veszély sokkal nagyobb, mint korábban, a delta variáns sokkal agresszívebb. „A hétvégén megkapom a harmadik oltást, ez felér egy életbiztosítással” – tette hozzá. Mi felkészültek vagyunk, mindenünk van, vakcinánk, kórházunk, lélegeztetőgépünk, ápolónk és orvosunk. Közben fel kell készülnünk a saját vakcina gyártására is.

Baj 3.: az energiaár-robbanás

Orbán adatokat sorolt, utánanézett: Bécsben az áramért kétszer, a gázért háromszor annyit fizetnek, mint Budapesten. Berlinben épp fordított a helyzet, ott az áram a drágább. Svédországban nyolcszoros árat kell fizetni. A jövedelmi különbségekről nem tett említést.

Majd rátért Brüsszelre: ahelyett, hogy beismernék a hibát, még megfejelik a dolgot. További áremelésre készülnek azzal az indoklással, hogy klímavédelmet kell folytatni. Mi egyetértünk a klímavédelmi célokkal, de a szennyező cégekkel kell megfizettetni a pluszköltségeket. „Ha a rezsiár nő, meg kell fékezni, és meg kell védeni a családokat” – mondta.

A miniszterelnöki rádióinterjút korábban itt közvetítettük élőben>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!