Tízből csak négy román tervezi beoltatni magát

2021. október 14. – 14:08

frissítve

Tízből csak négy román tervezi beoltatni magát
Koronavírus-vizsgálat egy bukaresti kórház mellett felállított sátorban, 2021. október 7-én – Fotó: Inquam Photos / Octav Ganea via Reuters Attention Editors

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában enyhén növekedett az oltási szándék: a Reveal Marketing Research 2021. október elején végzett új felmérése szerint a románok 40%-a állítja, hogy be kívánja oltatni magát. Ez a szám magasabb, mint a 2021 januári, az akkori felmérés során a megkérdezettek csak 36%-a volt határozottan elkötelezett az oltás mellett.

Az oltás elutasítása 68 százalékkal a 16-24 év közötti fiatalok körében a legmagasabb, okai között a legtöbben (58 százalék) azt említik, hogy a vakcina nem elég biztonságos, az elutasítók 53 százaléka a mellékhatásoktól tart, míg 46 százalékuk a hatékonyságában kételkedik.

Az országban közben tombol a járvány, csütörtöki adatok szerint 16 383 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, ami eléggé közel van a keddi rekordhoz, és újabb 304 ember halt meg a járvány következtében, közülük 280-an nem voltak beoltva. Kórházi kezelésre összesen 17 610-en szorulnak, és ismét rekordot döntött az intenzív osztályon ápoltak száma: már 1727-en vannak válságos állapotban.

A román Országos Statisztikai Hivatal (INSP) kiadta az október 4-10-ére vonatkozó heti statisztikát, amelyből kiderül, hogy

  • az elmúlt héten elhunytak 91,6 százaléka oltatlan volt,
  • az oltatlanok aránya a regisztrált koronavírus-fertőzöttek körében 72,7 százalék

– írta a Főtér.ro. Magyarország ötven koronavírus-fertőzöttet vesz át Romániától, akik intenzív terápiás kezelést kapnak majd két kórházban, Szegeden és Debrecenben. Romániában még a lakosság harmada sem kapott oltást.

Szerbiában sem hisznek a középiskolások a vakcinában, szakértők szerint ez a hozzáállás a nem megfelelő iskolai felvilágosítás következménye, írja a Szabad Magyar Szó. A koronavírusról és az oltás szükségességéről beszélgettek belgrádi középiskolásokkal járványügyi szakértők, és a diákok egyöntetű hozzáállása az volt, hogy nem hisznek a védőoltásban, nem akarnak oltást kapni, viszont egyikük sem tudott olyan embert megnevezni, akinek problémája származott volna abból, hogy felvette a védőoltást. Szerbia átoltottsága 44 százalékos.

Ukrajnában hetekkel meghosszabbíthatják az őszi szünidőt, hogy enyhítsék az egészségügyi rendszer terheit. Annak sem zárják ki a lehetőségét, hogy az általában két hétig tartó őszi szünet akár három-négy hétig is eltartson majd az országban – adta hírül a Kárpátalja.ma. Ezalatt azoknak a tanároknak, akik eddig nem tették, lehetőségük lesz felvenni a koronavírus elleni védőoltást. Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma szerint az előrehozott szünidő legalább 15 %-kal csökkentené a koronavírus terjedését.

Az országban október 13-án 17 100 új esetet szűrtek ki, valamint 493-an hunytak el, ez az eddigi legmagasabb szám a járvány történetében. Az ország átoltottsága 18% alatt van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!