Vesztegzár alá vonnak egy megyeszékhelyet Romániában

2021. október 10. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Vesztegzár alá vonják a romániai Szörényvár (Drobeta-Turnu Severin) városát, Mehedinți megye központját – írja a Főtér. A friss döntés alapján egyelőre két hétre lezárt település az első megyeszékhely, amelynek működését a koronavírus-járvány negyedik hullámában ilyen súlyosan korlátozzák.

A vesztegzár a gyakorlatban azt jelenti, hogy keddtől újra online oktatásra állnak át az iskolák, bezárnak a vendéglátóhelyek (a teraszok is, csak elvitelre és házhoz szállítással árusíthatnak), a játéktermek, a boltok pedig csak 18 óráig tarthatnak nyitva. Nem szabad majd esküvőt, keresztelőt, és semmiféle magánrendezvényt szervezni, és kötelező lesz a maszkviselés az utcán is.

A város polgármestere, Marius Screciu a sajtónak elmondta, azért hozták meg a nehéz döntést, mert a kórházak nemcsak megteltek, de már kapacitásukon felül működnek, olyan gyorsan terjed a vírus a mindössze 30%-os átoltottsággal rendelkező városban.

Az alacsony, mindössze 31 százalékos átoltottsági aránnyal rendelkező Romániát olyan súlyosan érinti a negyedik vírushullám, hogy a magyar kormány felajánlása nyomán egyes betegeket már Magyarországra szállítanak át kezelni, mert a román kórházak nem tudják ellátni őket. A román járványadatok aggasztóak az elmúlt napokban, naponta 300 főt meghaladó halálos áldozatot szed a vírus. Az elhunytak több mint 90 százaléka nem volt beoltva.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom