Vesztegzár alá vonnak egy megyeszékhelyet Romániában

2021. október 10. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Vesztegzár alá vonják a romániai Szörényvár (Drobeta-Turnu Severin) városát, Mehedinți megye központját – írja a Főtér. A friss döntés alapján egyelőre két hétre lezárt település az első megyeszékhely, amelynek működését a koronavírus-járvány negyedik hullámában ilyen súlyosan korlátozzák.

A vesztegzár a gyakorlatban azt jelenti, hogy keddtől újra online oktatásra állnak át az iskolák, bezárnak a vendéglátóhelyek (a teraszok is, csak elvitelre és házhoz szállítással árusíthatnak), a játéktermek, a boltok pedig csak 18 óráig tarthatnak nyitva. Nem szabad majd esküvőt, keresztelőt, és semmiféle magánrendezvényt szervezni, és kötelező lesz a maszkviselés az utcán is.

A város polgármestere, Marius Screciu a sajtónak elmondta, azért hozták meg a nehéz döntést, mert a kórházak nemcsak megteltek, de már kapacitásukon felül működnek, olyan gyorsan terjed a vírus a mindössze 30%-os átoltottsággal rendelkező városban.

Az alacsony, mindössze 31 százalékos átoltottsági aránnyal rendelkező Romániát olyan súlyosan érinti a negyedik vírushullám, hogy a magyar kormány felajánlása nyomán egyes betegeket már Magyarországra szállítanak át kezelni, mert a román kórházak nem tudják ellátni őket. A román járványadatok aggasztóak az elmúlt napokban, naponta 300 főt meghaladó halálos áldozatot szed a vírus. Az elhunytak több mint 90 százaléka nem volt beoltva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!