Súlyos koronavírus-betegeket szállítanának Romániából magyar kórházakba

2021. október 8. – 19:09

Súlyos koronavírus-betegeket szállítanának Romániából magyar kórházakba
Koronavírus-fertőzöttet kezelnek Bukarestben, 2021. október 7-én – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


A román hatóságok Magyarországgal folytatnak tárgyalásokat súlyos állapotban lévő Covid-betegek átszállításáról – közölte pénteken Raed Arafat román belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője az Agerpres szerint.

Arafat elmondta, hogy pontosan meg kell határozni, milyen esetben, milyen körülmények között és hány beteget lehetne átszállítani Magyarországra. Egyelőre a határ menti megyékből hoznának súlyos betegeket mentőautóval, ugyanis a repülőgépen történő szállítás az oxigénpalackok miatt nem jöhet szóba.

Román betegek magyarországi ápolására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felajánlása nyomán jelentkezett szerdán az Arad Megyei Sürgősségi Kórház.

„Amennyiben szükség van betegek ellátására, a magyar egészségügyi ellátórendszer kapacitásai megvannak, így számíthatnak ránk”

– írta Facebook-posztjában Szijjártó. Magyarország az egyedüli, amellyel a románok hasonló tárgyalásokat folytatnak.

Romániában tombol a koronavírus-járvány, tegnapi 331-en haltak meg, ami új csúcsot jelent a pandémia másfél éve alatt. 14 ezernél is több új fertőzöttet regisztráltak, ami húszszázalékos pozitivitási arányt jelent. Az előrejelzések szerint Romániában október közepére akár napi 20 ezer új fertőzöttje is lehet a koronavírus-járványnak.

A romániai elhunytak 92-93%-a nem volt beoltva, és ez az arány az elmúlt hetekhez viszonyítva változatlan, írja az Itthon.ma. Magyarországon sokszori kérésre sem teszik nyilvánossá az elhunytak oltottsági adatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!