A Tudományos Akadémia elnöksége azt kéri, viseljünk maszkot zárt térben, tömegközlekedésen

2021. október 11. – 09:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A járvány negyedik hullámának jelentkezéséig a szakemberek és a döntéshozók erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült gyorsan elérni a hazai lakosság 60%-os átoltottságát. Ez az arány azonban nem elegendő a további nagyszámú megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására” – írja állásfoglalásában a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége.

Azt írják, bár az egészségügyi ellátórendszer minden jelentkező számára biztosítja az oltásokat, az oltási hajlandóság mégis elapadt. Márpedig ugrásszerűen növelni kell a lakosság átoltottsági arányát. Két és fél millió még beoltatlan embert is be kellene oltani.

„Az ugyancsak most jelentkező influenzajárvány is tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet. A legfontosabb védelmet az oltás biztosítja, felvételét továbbra is erőteljesen ösztönözni kell” – írják, és hozzáteszik,

„ugyanakkor a szakemberek előrejelzései szerint az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt”.

Az MTA elnökségének felhívásában azt írják, hiába minden intézkedés és erőfeszítés a felelős állampolgári magatartás hiányában, és

„jelen helyzetben mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése. Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!”

Hozzáteszik, „közösen érjük el, hogy senki ne adjon hitelt az olyan téves, felelőtlen és veszélyes állításoknak, miszerint a delta variáns ellen nem véd az oltás és az orrot és szájat eltakaró maszk! Mindenki lépjen fel saját környezetében a hamis és áltudományos nézetek ellen!”

A maszkhordás fontosságáról és bizonyított hatékonyságáról itt és itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!