Több százezer gyorstesztet kapnak a háziorvosok a szezonális betegségek miatt

2021. október 16. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére – írja MTI. Az operatív törzs azzal indokolja a beszerzést, hogy a szezonális megbetegedések megugró száma miatt így könnyebb lesz kiszűrni a gyanús eseteket.

A koronavírus tünete a száraz köhögés, a láz, a nehézlégzés, a hirtelen szaglásvesztés vagy az ízérzés zavara. A fertőzés gyanújáról továbbra is a háziorvosok döntenek.

Pénteken felmerült, hogy a háziorvosoknak kötelező lesz minden gyanús esetet tesztelni, de ehhez csak gyorstesztet és egy plexi arcvédőt kapnak. A Telexnek két háziorvos is azt mondta, hogy ez így nem kivitelezhető, sőt, veszélyes, több orvos is aláírt egy petíciót. Végül a Koronavírus Központ úgy döntött, hogy nem lesz kötelező tesztelni. Az esetről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

A közlemény szerint akkor is tesztelni kell, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, szociális dolgozó, szociális gondozott, igazolt koronavírus-fertőzött kontaktja, továbbá, ha járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul.

Gyanú esetén a beteget jelentkezéskor a háziorvosi rendelőben tesztelni kell. A háziorvos átirányíthatja a pácienst PCR-tesztre is, amelyet szükség esetén otthoni mintavételezéssel mentő is elvégezhet. A PCR-mintavételezés hatósági áron a kijelölt egészségügyi szolgáltatóknál is elérhető.

Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap. Légúti tünetek esetén lehetőleg telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál, aki dönt a tesztelésről, szükség esetén pedig megszervezi a rendelőben a betegvizsgálatot, vagy a kórházi ellátást.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a vírus ellen a védőoltás a legerősebb védelem, az oltatlanokat súlyos lefolyású betegség fenyegeti. A beoltottaknak ugyanakkor – hangsúlyozták – kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, tüneteik általában enyhék.

A www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és a www.eeszt.gov.hu online időpontfoglaló továbbra is nyitva van. Az időpontfoglalóban minden, érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!