Mégsem lesz kötelező a háziorvosoknak Covid-teszteket végezniük

2021. október 15. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Mégsem lesz kötelező a háziorvosoknak Covid-gyorsteszteket végezniük. Lapunknak nem, de az ATV kérdéseire reagált a Koronavírus Központ. Válaszuk szerint a háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél. A PCR-mintavételezést kizárólag a mentők és a kijelölt egészségügyi szolgálatók végzik.

„A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva. Ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza” – írták az ATV-nek.

A Koronavírus Központ azt is tudatta: „a légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra előzetesen telefonon jelentkeznek háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat”.

Korábban írtuk:

Müller Cecília országos tisztifőorvos és György István, a Miniszterelnökség Közigazgatásért felelős államtitkára közös levelet küldött nemrég a magyarországi háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, amelyben az operatív törzs döntésére hivatkozva előírják nekik, hogy minden, a területükhöz tartozó, Covid-19-gyanús beteg antigéngyorsteszt-vizsgálatát végezzék el, majd rögzítsék az elektronikus betegellátó rendszerben, az EESZT-ben is. A Telex birtokába került levél alapján az orvosok ehhez antigéngyorsteszteket és plexi arcvédőket kapnak.

A Telexnek az egyik budapesti háziorvos elmondta, hogy ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítik a háziorvosok munkáját, ugyanis képtelenség elkülöníteni a rendelőkben a fertőző és a nem fertőző betegeket. „Oltjuk a harmadik oltásokat, oltunk az influenza ellen, de közben el kellene látni nem koronavírusos betegeket is. Ezzel a döntéssel ömleni fognak ránk a betegek” – nyilatkozta az orvos.

Egy másik budapesti háziorvos szerint rendben van és érthető az, hogy új eljárásrendet kell kialakítani a járvány megfékezésére, de a rendelet jelenlegi formájában nem elfogadható. „Az antigénteszt szakmailag nem megfelelő, de ugyanolyan kockázatos a mintavételező számára, mint a PCR-teszt, ezért egy szál arcvédő plexi nem elég védelem” – magyarázta, szerinte a háziorvosoknak is védőoverált kellene biztosítani.

A háziorvos megfelelő védőfelszerelés mellett nem zárkózik el a teszteléstől, de úgy gondolja, hogy kockázatos egy helyiségbe beengedni a Covid-gyanús betegeket például az autoimmun vagy daganatos betegekkel.

„A legtöbb rendelőben nem lehet elkülöníteni a betegeket, így ugyanazt a bejáratot használja, ugyanazt a kilincset fogja meg egy covidos beteg, mint egy autoimmun beteg. Gondoljunk csak az olaszországi Bergamóra, ott pontosan emiatt gyorsult fel a megbetegedések száma” – emlékeztetett az orvos.

Hozzátette, a legnagyobb veszélyforrás az, hogy maszk nélkül lehet tömegközlekedni, és a köhögős emberek fel-alá szaladgálnak a városokban. „Fontos az oltás, de még fontosabb, hogy légúti tünetekkel nem szabad közösségbe menni!” – hívta fel a figyelmet a háziorvos.

A háziorvosok petíciót küldenek a Nemzeti Népegészségügyi Központnak és az operatív törzsnek is, amelyben kérik a döntés felülvizsgálatát. „Pozitív minta esetén a rendelő, sőt (…), akár az egész váró fertőtlenítését el kellene végezni, addig a további rendelésnek állnia kell. Ezzel sérül a többi, más panasszal jelentkező betegek ellátása” – olvasható többek között a háziorvosok petíciójában.

Az ügyben kerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az operatív törzset is, megkérdeztük, hogy milyen feltételeket kell majd biztosítani a rendelőkben a teszteléshez, milyen protokoll szerint fogják tudni elkülöníteni a fertőző és a nem fertőző betegeket, hiszen korábban lezárták és fertőtlenítették a rendelőket, várókat, ha covidos betegek voltak bent.

Az operatív törzs sajtóosztálya a koronavírus tájékoztató oldalt ajánlotta figyelmünkbe, itt azt írják, hogy „a koronavírusos, illetve a náthás, influenzás betegek megkülönböztetésére és a negyedik hullám megfékezése érdekében a betegekkel közvetlenül találkozó háziorvosok az eddiginél nagyobb számban is végezhetnek antigéngyorstesztet, így a betegeknek nem kell a mentőkre várni, és a mentők teszteléssel kapcsolatos terhei is csökkenthetők”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!