A főváros kezdeményezi a kormánynál a maszkviselés szigorítását

2021. október 15. – 10:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi önkormányzat a maszkviselés szigorítását kezdeményezi a kormánynál az új igazolt koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel. Ez egy kicsit ellentmond a hivatal egy nappal korábbi közlésének, ami szerint „Nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést” a tömegközlekedésben.

A pénteki közleményben azt írták, hogy a koronavírus negyedik hulláma Magyarországon a közzétett fertőzöttségi, illetve tesztpozitivitási adatok alapján „felfutó ágába” került: immár több napja ezer feletti az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma, illetve az Egészségügyi Világszervezet által „a járvány kontrollálhatósága mércéjének tekintett öt százalék fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya”.

A fővárosi önkormányzat azt kezdeményezi a kormánynál, hogy állítsák vissza a július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban. Ha a kormány ezt „nem érzi országosan szükségesnek”, akkor adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, Budapest területén a fővárosi önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő.

Mint írták, jelenleg „sajnálatos módon” az önkormányzatoknak nincsen lehetősége elrendelni a maszkviselést, ugyanis a „tárgykört” központi jogszabály szabályozza. A Főpolgármesteri Hivatal közölte, Karácsony Gergely főpolgármester Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelet, amelyben felhívta a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének héten hozott javaslataira is: ezek között kiemelt helyen szerepel, hogy zárt térben, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön szükséges az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése – tették hozzá.

A közlemény szerint a javaslatról csütörtökön egyeztettek a Fővárosi Idősügyi Tanáccsal is, amely egyhangúlag egyetértett a döntéssel.

Korábban írtuk

„Nem sok értelme lenne kötelezővé tenni a maszkviselést” a tömegközlekedésben, hisz máshol sem kötelező eltakarni a szájat és az orrot – közölte a Szabad Európával csütörtökön a Fővárosi Önkormányzat, tehát egy nap alatt elég nagyot változott a főváros álláspontja a kérdésben.

A budapesti hivatal azt is hozzátette a csütörtöki közlésében: „a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más beltéri közösségi terekben.” Az önkormányzat arra is emlékeztet, hogy a kormány a nyáron elvette az önkormányzatoktól azt a jogot, hogy saját hatáskörben dönthessenek az intézményeikben történő maszkviselési szabályokról.

A pénteki hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 1249 új fertőzöttet regisztráltak, és tízen haltak meg a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben. Összesen 800 covidos beteget ápolnak kórházban, közülük 124-en vannak lélegeztetőgépen.

A Magyar Tudományos Akadémia és az orvosi kamara a maszkviselés fontosságára emlékeztetett a héten a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!