Már nyolcvannál is kevesebb koronavírusos beteg van lélegeztetőgépen

2021. június 3. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 315 (az előző naphoz képest +40)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 18 (az előző naphoz képest +5)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 739 (az előző naphoz képest -98)
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 77 (az előző naphoz képest -13)
  • Napi mintavételek száma: 3436 (az előző naphoz képest -21 712)
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 227 318 (az előző naphoz képest +20 367)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 3 732 252 (az előző naphoz képest +37 650)

A gyógyultak száma csütörtökre 708 198-ra nőtt, az aktív fertőzötteké 67 312-re csökkent – írja a koronavírusról tájékoztató honlap. Az itt élők 53,5 százaléka már megkapta az oltást, az uniós átlag 38 százalék. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a csütörtöki kormányinfón adnak tájékoztatást.

Már több európai országban, köztük Romániában is oltani kezdték a 12 éven felülieket, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer–BioNTech-vakcina alkalmazását náluk. Rövidesen Ausztriában is megkezdik az érintett korosztály oltását. A vakcinából az elmúlt hetekben ebben a korosztályban 600 ezer adagot adtak be az Egyesült Államokban és Kanadában anélkül, hogy aggályok merültek volna fel biztonságosságát illetően. Magyarországon a 12 év feletti gyerekek oltásáról még nem született döntés – erről a keddi sajtótájékoztatón beszélt az operatív törzs.

Azt is az operatív törzstől tudni, hogy Magyarországon még mindig a brit variáns fertőz leginkább, egyelőre nem emelkedett az indiai variánssal fertőzöttek száma. Az indiai variánsról Müller Cecília azt mondta, hogy nem zajlik súlyosabban a kórkép a két ismert esetnél, mint a brit variánsnál. Erről a variánsról itt írtunk részletesen, kitértünk arra is, kell-e jobban félni tőle, mint az eddigiektől.

Szerdán kiderült az is, hogy Magyarországon nem azért volt sok halottja a járványnak, mert túl könnyen vettek a statisztikába minden esetet: Szél Bernadett független képviselő többszöri kísérlet után mostanra elérte, hogy Müller Cecília érdemben válaszoljon arra, mi alapján kerültek be Covid-fertőzöttek a statisztikába.

Ebből kiderült, hogy Magyarország az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásait követi, vagyis például a közlekedési balesetben (Coviddal egyértelműen nem összefüggő halálozás) elhunytakat nem számolják bele, de azokat igen, ahol a Covid hozzájárult az alapbetegség súlyosbodásához, a beteg halálához. Vasárnap a koronavírus magyarországi halálos áldozataiért szólnak majd a harangok a keresztény templomokban.

Ebben a cikkünkben térképen ábrázoltuk, hányan haltak meg a koronavírussal-összefüggésben.

Magyarország 300 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának azért, hogy az ország fel tudja gyorsítani az oltási kampányát. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az átadásról szóló sajtótájékoztatón kiemelte, azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.

Szijjártó hangsúlyozta, azért fontos, hogy a szomszéd országban is minél hamarabb oltsanak, mert akkor „annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között”. Szlovénia a közös sajtótájékoztatón megköszönte a vakcinákat, és jelezte, ahogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni. Közben a határozat megjelenésének napján, június elsején a kormányzati koronavírus-honlapra felkerült, hogy már nem lehet AstraZenecával történő első oltásra időpontot foglalni, „mert a beérkező csökkentett szállítmányokat a második körös oltásokhoz fogják felhasználni”.

Lélegeztetőgéppel is segített a kormány, Tunéziának és Moldovának adományozott összesen harminc darabot. Mondjuk, van miből: a koronavírus-járvány 2020 tavaszi kirobbanásakor, az első hullám idején hazánk nagyjából 16 000 darab lélegeztetőt vásárolt, amire körülbelül 300 milliárd forintnyi közpénzt költöttek (vagyis átlagosan 19 millióba került egy darab).

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!