Tunéziába és Moldovába ajándékozott lélegeztetőgépeket a kormány

2021. június 3. – 05:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány összesen 30 lélegeztetőgépet ajánlott „az Észak-atlanti Szerződés Szervezete részére, a COVID-19-világjárvánnyal szembeni szövetségesi erőfeszítések támogatása céljából” – olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában. Az 1345/2021-es számú kormányhatározat mellékletéből kiderül, hogy a lélegeztetőgépekből 10 darab kerül Tunéziába, 20 darab pedig a Moldovai Köztársaságba.

Korántsem ez az első alkalom, hogy a magyar kormány lélegeztetőgépet adományoz. Az RTL Klub híradójának május eleji összesítése szerint addig a járvány kirobbanása óta 425 lélegeztetőgépet ajándékozott el.

A koronavírus-járvány 2020 tavaszi kirobbanásakor, az első hullám idején hazánk nagyjából 16 000 darab lélegeztetőt vásárolt, amire körülbelül 300 milliárd forintnyi közpénzt költöttek (vagyis átlagosan 19 millióba került egy darab).

Szijjártó Péter külügyminiszter a váci lélegeztetőgépgyárban 2020 szeptemberében – forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala
Szijjártó Péter külügyminiszter a váci lélegeztetőgépgyárban 2020 szeptemberében – forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Ha ezzel a vételárral számolunk, akkor a múlt hónap elejéig körülbelül 8 milliárd forint értékben ajándékozott el a kormány lélegeztetőket, eladni viszont egyet sem tudott. Ellenben most is költ rájuk: a tömegével felvásárolt lélegeztetőgépek egy gödöllői raktárban állnak, tárolásuk nagyjából havi 90 millió forintba kerül.

A korábbi adományokból a legtöbb Csehországba került (150 lélegeztetőgép), majd jutott a Felvidékre 27, Kárpátaljára 50, a Vajdaságba 100, Boszniába 30, Libanonba 20, Jordániába 10, Kirgizisztánba 20, Ugandába pedig 18 darab.

A lélegeztetőgépek beszerzése egyébként drága mulatság volt ugyan, de voltak nyertesei. A lélegeztetőgép-biznisz egyik nagy nyertesénél 15 milliárd forintnyi osztalékot fizettek ki az elmúlt évi gazdálkodás nyomán – mint azt ebben a cikkben megírtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!