Több mint 15 milliárd forintot fizetett ki osztalékként a lélegeztetőgép-biznisz egyik nagy nyertese

2021. június 2. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány a járvány első hulláma alatt 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépekre, összesen mintegy 16 ezer darabot vásároltak be így, különféle cégeken keresztül. A tömegével felvásárolt lélegeztetőgépek egy gödöllői raktárban állnak, tárolásuk nagyjából havi 90 millió forintba kerül. A beszerzésekben 22 cég volt érintett, ezek közül tíz nagyot sorolt fel cikkében az Mfor.hu, és mint írták, ezeknek a fele időre leadta május 31-ig az éves beszámolóját, köztük a Fourcardinal Tanácsadó Kft. is.

Mint írták, jó eséllyel ez a vállalkozás lehet az egyik legnagyobb nyertese a beszerzéseknek, mert ún. értékesítési árbevételként 2020-ban az előző évinél 216-szor többet könyveltek el: 229 millió forint után 49,5 milliárd forint folyt be hozzájuk. Ugyanakkor növekedtek a ráfordítások is, mert a korábbi 63,5 millió után most 31,9 milliárd forintot számoltak el. A legnagyobb tétel az eladott áruk beszerzése volt, összesen 31,1 milliárd forint. A profit 513-szor magasabb volt, mint előzőleg.

A cég összesen 1000 invazív lélegeztetőgépet szerzett be, tiszta nyereségük az előző évben 15,9 milliárd forint volt, amiből 15,4 milliárd forintot ki is fizettek osztalékként a tulajdonosok. Az összeg döntő része, 13,8 milliárd forint egyetlen magánszemélyhez került.

Az egyik tulajdonos, Nagy Beatrix kapcsolatban áll Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójával, Rahói Zsuzsannával, de a cégben tulajdonló Silk Road Fund Zrt. ügyvezetője is közel áll a kormányhoz – írja a Hvg.hu.

Nem adta még be az éves beszámolót a lélegeztetőgép-bizniszben is felbukkant tőzsdei informatikai cég, az OTT-One Nyrt., korábbi könyvvizsgálójuk ugyanis visszalépett a megbízásától, mivel csalást gyanított, de az OTT-One Nyrt. elutasított minden ezzel kapcsolatos vádat. Május 29-én azt írták a Budapesti Értéktőzsde oldalán közzétett állásfoglalásukban, hogy

„A Társaság továbbra is minden erőfeszítést megtesz az iránt, hogy az új, állandó könyvvizsgáló megbízására és a könyvvizsgálat elvégzésére, illetve a Társaság 2020. évi beszámolójának auditálására a jogszabályok által biztosított lehető legrövidebb időn belül sor kerüljön és a törvényes működés helyreállítása biztosított legyen.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!